Odbor za frizerske i kozmetičarske usluge: Stanje u sektoru dovešće do gašenja privrednih društava...

"Podsjećamo da je ovaj sektor usled uvođenja mjera tokom trajanja epidemije (zabrane rada) te nakon toga ograničenjima broja osoba, zaposlenih i klijenata u objektima, ogračenjima radnog vremena pretrpio značajan pad prihoda i praktično doveden u situaciju da ne može izmirivati obaveze prema dobavljačima, državi i zaposlenima"

5665 pregleda 6 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Zatvaranje frizerskih i kozmetičarskih salona koje traje više od mjesec dana u nekim gradovima, značajan pad prometa, kao i neprepoznavanje ove djelatnosti kao ugrožene izazivaju ozbiljne negativne posledice po poslovanje, prijeteći da dovede do gašenja privrednih društava i preduzetnika i radnih mjesta njihovih zaposleni, kazali su iz Odbora za frizereske i kozmetičarske usluge, navodi se u saopštenju Unije poslodavaca Crne Gore.

Kako se navodi u saopštenju, Odbor za frizerske i kozmetičarske usluge pri Uniji poslodavaca Crne Gore obratio se Savjetu za borbu protiv koronavirusa, Ministarstvu ekonomskog razvoja i Ministarstvu finansija i socijalnog staranja zbog, kako su kazali, alarmatne situacije u kojoj se našao ovaj sektor privrede, ukazujući na urgentnu potrebu da se, osim mjera za očuvanje zdravlja, mora ozbiljnije djelovati u cilju očuvanja ekonomskih aktivnosti.

"Podsjećamo da je ovaj sektor usled uvođenja mjera tokom trajanja epidemije (zabrane rada) te nakon toga ograničenjima broja osoba, zaposlenih i klijenata u objektima, ogračenjima radnog vremena pretrpio značajan pad prihoda i praktično doveden u situaciju da ne može izmirivati obaveze prema dobavljačima, državi i zaposlenima", navodi se u saopštenju.

Ovaj sektor je, poručili su, samo početkom prethodne godine, tokom aprila, bio prepoznat kao zatvorena djelatnost, čime je ostvareno pravo na subvencije za zarade, što je bilo kratkog daha, obzirom da je isto kasnije bilo uskraćeno.

"Od tog perioda pa sve do danas, duže od godinu dana, naša djelatnost se nije našla ni na listi ugroženih, pa samim tim ne ostvaruje ovaj vrlo značajan vid pomoći", poručili su iz Odbora za frizerske i kozmetičarske usluge.

Oni su dodali da se posebno se ističe opasnost od naglog rasta neformalnih ekonomskih aktivnosti u ovoj djelatnosti, koji je, podsjećamo, i prije pandemije bio procijenjen na izuzetno visokih 50%.

"Daljim urušavanjem “zdravog” dijela ove djelatnosti prijeti nam ekspanzija nelegalnih frizerskih i kozmetičarskih salona koji niti doprinose državnom budzetu i ekonomskom razvoju, niti sprovode mjere zaštite od korona virusa i, što je najvažnije, gotovo ih je nemoguće kontrolisati", poručili su iz ovog Odbora, navodi se u saopštenju.

"Odbor frizerskih i kozmetičarskih usluga još jednom apeluje da nadležni državni organi ozbiljno razmotre naše opravdane zahtjeve i pruže nam adekvatnu zaštitu i podršku koja je do sada", zaključuje se u saopštenju.