imenovanja se očekuju uskoro

Čađenović i Lekić kandidati za direktore CEDIS-a i Rudnika

Rajko Radošević iz Crnogorskog elektrodistributivnog sistema kandidat za predsjednika odbora direktora te firme

50585 pregleda 816 reakcija 53 komentar(a)
Poslanik u prethodnom sazivu parlamenta: Čađenović, Foto: Demokratska Crna Gora
Poslanik u prethodnom sazivu parlamenta: Čađenović, Foto: Demokratska Crna Gora

Član predsjedništva Demokrata Vladimir Čađenović najozbiljniji je kandidat za novog izvršnog direktora Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS), a član DF-a Milan Lekić za istu poziciju u Rudniku uglja, dok je Rajko Radošević koji je zaposlen u CEDIS-u kandidat za predsjednika odbora direktora te kompanije.

Te informacije potvrđene su “Vijestima” iz više izvora u vladajućoj koaliciji.

Prema nezvaničnim informacijama, mjesto predsjednika odbora direktora CEDIS-a je namijenjeno Demokratskom frontu (DF).

Čađenović, koji je pravnik, član je predsjedništva Demokrata, predsjednik podgoričkog odbora te partije i predsjednik kluba odbornika u gradskom parlamentu.

On je u prethodnom parlamentarnom sazivu bio poslanik. Bavi se i advokaturom.

Lekić je predsjednik opštinskog odbora DF-a u Pljevljima, inženjer rudarstva i bio je zaposlen u RUP-u do 2002. godine, kada je prešao na mjesto direktora opštinskog Vodovoda koje je pokrivao do 2014. godine.

Očekuje se da uskoro bude zakazana sjednica odbora direktora Elektroprivrede (EPCG) koji treba da izabere odbor direktora CEDIS-a i RUP-a nakon čega će odbori izabrati izvršne direktore kompanija.

Ove dvije kompanije su jednočlana društva koja su u apsolutnom vlasništvu EPCG.

Prema njihovim statutima bord direktora EPCG ima nadležnost Skupštine akcionara CEDIS-a i RUP-a, odnosno imenuje odbore direktora.

Uskoro se očekuju ta imenovanja.

Aktuelni saziv odbora direktora čine predsjednik Miodrag Čanović, zatim Zoran Đukanović (koji je i izvršni direktor), Marko Radulović i Emil Đokić.

Odbor direktora EPCG je prije dva dana smijenio izvršnog direktora kompanije Igora Noveljića (DPS) i na njegovo mjesto izabrao Nikolu Rovčanina, portparola i člana Glavnog odbora Demokratske Crne Gore.

Noveljić je za izvršnog direktora u četvorogodišnjem mandatu izabran u julu 2017. godine, što znaći da mu je mandat trajao do kraja jula ove godine i da je smjenjen prije isteka mandata.

Prema Statutu EPCG, Odbor direktora može smijeniti izvršnog direktora prije isteka mandata samo ako “ne ispunjava uslove za imenovanje na datu funkciju, faktički ne postigne očekivane rezultate za datu funkciju i ako suštinski djeluje u suprotnosti sa bilo kojim relevantnim zakonom, propisom ili Statutom”.

Odbor direktora nije naveo sa kojim obrazloženjem je smijenjen Noveljić.

“Vijestima” je nezvanično rečeno da je dosadašnji direktor “razriješen bez navođenja razloga, što omogućava član 174 stav 3 Zakona o privrednim društvima”.

EPCG sa svojim kompanijama zapošljava dvije hiljade radnika i predstavlja najznačajniji državni resurs. EPCG je vlasnik i 20 odsto akcija u Prvoj banci koje prema sadašnjim cijenama akcija vrijede oko četiri miliona eura.

Energetska kompanija u Prvoj banci, čiji je najveći vlasnik Aco Đukanović, drži i depozite od 20 miliona eura.

EPCG je prošlu godinu završila za profitom od 16 miliona, dok je godinu ranije on iznosio 28 miliona eura.

Ukupan neraspoređeni profit iz prethodnih godina iznosi 59 miliona eura.