Za "ToMontenegro" do sada uplaćeno 20 miliona

Osnovni kapital nove državne avio-kompanije prema osnivačkom aktu je ukupno 30 miliona eura, od čega je do sada vlasnik - Država uplatila 20 miliona

22525 pregleda 22 reakcija 23 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.03.2021. 20:26h

Vlada je donijela odluku o povećanju uplaćenog kapitala za još milion eura avio-kompaniji "ToMontenegro", sa 19 na 20 miliona eura. Osnovni kapital nove državne avio-kompanije prema osnivačkom aktu je ukupno 30 miliona eura, od čega je do sada vlasnik - Država uplatila 20 miliona. Kompanija je od osnivanja u februaru ove godine kupila dva aviona, započela pregovore za kupovinu trećeg, pokrenula proveduru zapošljavanja prvih radnika i dobijanja licenci i dozvola. Ranije je najavljeno da bi prvi let mogao biti početkom ovogodišnje turističke sezone.

Vlada je usvojila Program razvoja poljoprivrede i ruralnih područja Crne Gore u okviru IPARD II - 2014-2020 verzija 1.3.

Cilj Programa je, kako se navodi, da pripremi crnogorske poljoprivrednike za ulazak u Evropsku uniju (EU) tako što će sredstva za tu oblast IPA ll iskoristiti u što većoj mjeri.

“A što će rezultirati unapređenjem kvaliteta proizvoda, povećanjem obima proizvodnje, većom konkurentnošću i dostizanjem evropskih standarda bezbijednosti hrane u primarnom i prerađivačkom sektoru”, kazali su iz Vlade.

Navodi se da, s obzirom na to da je implementacija programa IPARD ll otpočela 2018. godine, i da je za njegovu realizaciju u periodu od pet godina već opredijeljeno 12,740 eura, predložene izmjene koje se odnose na tehničke korekcije nemaju dodatni uticaj na budžet. “Programom je kao bespovratna podrška poljoprivrednim proizvođačima opredijeljeno ukupno 51.740.654 eura, od čega doprinos EU iznosi 39 miliona eura ili 75 odsto”, kazali su iz Vlade.

Vlada je usvojila Informaciju o Predlogu odluke o Nacionalnoj investicionoj komisiji.

“Shodno organizacionim izmjenama u sastavu Vlade donijeta je Odluka o Nacionalnoj investicionoj komisiji kojom će rukovoditi predsjednik Vlade”, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da je suštinska uloga Nacionalne investicione komisije da sistemski prati i planira ulaganja u infrastrukturu u oblastima koje su predmet podrške Zapadnobalkanskog investicionog okvira, odnosno sektorima saobraćaja, energetike, zaštite životne sredine, društvenim djelatnostima i digitalne infrastrukture.

“Ovaj zadatak Nacionalna investiciona komisija ostvaruje usvajanjem metodologije i utvrđivanjem Jedinstvene liste prioritetnih infrastrukturnih projekata”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je usvojena Informacija o zaključivanju Sporazuma između Vlade Crne Gore i Vlade Francuske o aktivnostima Francuske razvojne agencije, Institucije „Proparco“ i „Expertise France“ u Crnoj Gori i prihvaćen tekst Sporazuma.

Vlada je na današnjoj sjednici usvojila zapisnike o odlukama donijetim, na osnovu člana 10 Uredbe o Vladi, bez održavanja sjednice 16. i 25. marta.

Navodi se da je Vlada 16. marta predložila Skupštini akcionara „Elektroprivreda Crne Gore (EPCG)“ Nikšić članove novog Odbora direktora EPCG, predstavnike državnog kapitala.

Vlada je stavila van snage Zaključak Vlade broj: 04 – 1169/3, od 12. marta.

Navodi se da je Vlada 25. marta usvojila Informaciju o obezbjeđivanju dodatnih sredstava i nabavci energenata za potrebe vaspitno-obrazovnih ustanova, Uprave policije i Uprave za katastar i državnu imovinu.

“Tim povodom, zaduženo je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da za potrebe nabavke energenata za potrebe tih potrošača za period od tri mjeseca, rješenjima o privremenom finansiranju, obezbijedi iznos od 660 hiljada eura, a na osnovu specifikacije troškova dostavljene od Uprave za katastar i državnu imovinu”, kazali su iz Vlade.

Bonus video: