Milatović: Vlada će danas usvojiti budžet

"Ministarstvo će nastaviti da radi na poboljšanju poslovnog okruženja, podsticanju produktivnosti i modernizaciji privrede, jačanju izlaznih kapaciteta, unapređenju dostupnosti finansijske podrške za mikro i mala preduzeća"

24574 pregleda 505 reakcija 48 komentar(a)
Milatović, Foto: Savo Prelević
Milatović, Foto: Savo Prelević

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kazao je da će budžet biti danas usvojen na Vladinoj sjednici, te da će on u zakonskom roku biti dostavljen Skupštini na usvajanje.

"Neke važne razvojne stvari i neke koretkivne politike koje su refleksija ove Vlade biće vidljive u tom budžetu", rekao je Milatović.

On je kazao da su tim budžetom predviđena očekivanja da će realizacija sljedeće turističke sezone biti na nivou od 60 do 65 odsto u odnosu na period iz 2019. godine, te da tu projekciju baziraju na promociji turizma, procesu vakcinacije i zdravstvenim protokolima.

"Mi do kraja maja ciljamo da vakcinišemo od 30 do 35 odsto i mislimo da je to realno, shodno ugovorenim vakcina koje ćemo dobiti", rekao je Milatović.

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Sekulić kritikovao je način na koji se vodi nova poreska politika, posebno prema penzionerima, i dodao da nije napravljen nijedan konkretni ekonomski potez od strane nove Vlade.

Milatović je kazao da je teška epidemiološka i ekonomska situacija u zemlji dovela do toga da Vlada Crne Gore ima jedan od najtežih poslova u Evropi.

On je odgovarajući na poslaničko pitanje Daliborke Pejović iz Demokratske partije socijalista o tome da li su definisali sve neophodne kapacitete za korišćenje predpristupnih fondova Evropske unije kazao da je u okviru MER-a formirano odjeljenje za Evropske integracije kao prvi korak ka unapređenju ove politike.

"Ministarstvo će nastaviti da radi na poboljšanju poslovnog okruženja, podsticanju produktivnosti i modernizaciji privrede, jačanju izlaznih kapaciteta, unapređenju dostupnosti finansijske podrške za mikro i mala preduzeća, razvoj ženskog preduzetništva, kao i unapređenje savjetodavne podrške za privredu", rekao je Milatović.

On je kazao da je prethodno dobijeni novac od različitih evropskih fondova nije upotrijebljen na pravi način i da postoji prostor da taj novac bude trošen na efikasniji način.

"'To Montenegro' će poletjeti prvog juna"

Poslanik DPS-a Nikola Janović je pitao Milatovića na koji način će doći toliko turista, kada je ugašen "Montenegro Airlines" (MA), dok nova avio kompanije još nije počela da radi, na šta mu je on odgovorio da je tim činom MA spašen, a da mu je teško palo to što su prethodne Vlade učinile bivšoj avio kompaniji.

" 'To Montenegro' će poletjeti sasvim sigurno prvog juna, čime će ova politička rasprava biti brzo zaboravljena", rekao je Milatović.

On je kazao da su nakon dva kupljena aviona u procesu kupovine i trećeg.

Poslanik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović pitao je Milatovića kada očekuje da se otvore ugostiteljski objekti.

Milatović je kazao da u dosta opština shodno kumulativnoj stopi incidencije ugostiteljski objekti već rade. On je nagovijestio da će se lokali otvoriti i u još nekim opštinama.

"O ovom smo diskutovali na jučerašnjoj sjednici savjeta i vjerujem da će i u nekim drugim opštinama ova mjere biti liberalizovana i da ćemo u tom smislu očekivati normalizaciju rada ugostiteljskih objekata", rekao je Milatović.

Milatović je govorio i o strategiji regionalnog razvoja, koja u prethodnom periodu, kako je kazao, nije sprovedena na adekvatan način. Milatović je najavio da njegovo ministarstvo planira da kreira novi dokument koji će na dobar način definisati strateške ciljeve ravnomjernog regionalnog razvoja.

"Kreiranjem novog strateškog okvira čija je finalizacija planirana za kraj prvog kvartala 2021. godine imaćemo adekvatan osnov za definisanje konkretnih aktivnosti i mogućnosti da osnujemo fond za razvoj sjevera, a po ugledu evropski fond za regionalni razvoj", rekao je Milatović.

Bonus video: