Pljevlja: Sekulić izabran za v.d. direktora "Vodovoda"

Odbor direktora donio je i odluku o monitoringu na zapošljavanje radnika do realizacije postupka usvajanja sistematizacije i racionalizacije radne snage, i obustavljanja odbitaka radnicima u iznosu od pet odsto od zarade do rješavanja sporova koji su povedeni kod nadležnih sudova

6649 pregleda 1 komentar(a)
"Vodovod" Plevlja, Foto: Goran Malidžan
"Vodovod" Plevlja, Foto: Goran Malidžan

Odbor direktora pljevaljskog preduzeća "Vodovod" u krnjem sastavu danas je za vršioca dužnosti (v.d:) direktora izabrao Veselina Sekulića, koji je do sada radio na mjestu pomoćnika direktora za operativno tehničke poslove u tom preduzeću.

Odbor je prethodno konstatovao prestanak radnog odnosa po sili zakona zbog odlaska u penziju dosadašnjeg direktora Čeda Gospića.

"Na predlog Odbora direktora jednoglasno je izabran dosadašnji pomoćnik direktora za operativno tehničke poslove g-din Sekulić Veselin, diplomirani mašinski inženjer. Sekulić je izabran kao višegodišnji tehnički rukovodilac u Vodovodu, i koji je 2015 godine već obavljao dužnost vršioca dužnosti kada je u periodu pet mjeseci d.o.o "Vodovod" Pljevlja sprovodio sličan sanacioni plan i uspio da isplaćuje zarade zaposlenim sa cjelokupnim porezima i doprinosima. Ovaj period od pet mjeseci je jedini kao takav u posljednjih deset i više godina. Stoga je Odbor direktora za ovaj posao kao jedinog ozbiljnog kandidata predložio i izabrao g-dina Sekulića. Takođe, Odbor direktora je dobio pisano pozitivno mišljenje od strane Osnivača Opštine Pljevlja na izbor pomenutog kandidata, što je i potvrđeno na samoj sjednici, i sve to potvrđuje da će saradnja Društva sa Osnivačem napokon početi da se ostvaruje u punom kapacitetu", navodi se u saopštenju kojeg su potpisali članovi Odbora direktora Veselin Zindović, Goran Drobnjak i Hilmo Čuturić.

Dva člana Odbora direktora uključujući predsjednika Odbora direktora Abdulaha Šulovića ranije su podnijeli ostavke.

Odbor direktora donio je i odluku o monitoringu na zapošljavanje radnika do realizacije postupka usvajanja sistematizacije i racionalizacije radne snage, i obustavljanja odbitaka radnicima u iznosu od pet odsto od zarade do rješavanja sporova koji su povedeni kod nadležnih sudova.

Donijeta je i odluka o obustavljanju sponzorstva, svih vidova pomoći, osim za zaposlene radnike Društva, i članove njihove uže porodice, a u vezi zdravstvene ili epidemiološke situacije.

Odlukom Odbora direktora obustavljano je izdavanje mehanizacije bez nadoknade trećim licima i pravnim subjektima.

"Donošenje pomenutih odluka su nastavak aktivnosti Odbora direktora nakon usvajanja Sanacionog plana koji je poslat Poreskoj upravi sa zahtjevom za odlaganje blokade računa i sa zahtjevom za početak pregovora u vezi plaćanja dugovanja. Odluke o monitoringu na primanje radnika,o prestanku davanja sponzorstava,pomoći, i mehanizacije bez nadoknade su očigledan nagoveštaj početka ušteda koje su neophodne za finansijsku konsolidaciju…Odluka o obustavljanju odbijanja 5% na zarade zaposlenim do rešavanja sporova koji su povedeni kod nadležnih sudova takođe je pozitivna odluka koja će poboljšati izuzetno narušene radne odnose i poslovni ambijent, i povratiti povjerenje u odnos između menadžmenta i sindikalnih organizacija... Ovo je najbolja najava sledećih koraka koji se moraju odmah početi sprovoditi i to smanjenje svih troškova,povećanje prihoda, racionalizacija radne snage, analiza cijena vode u cilju smanjenja istih nakon sprovođenja mjera. Sa ovim je Odbor direktora u ovom sastavu sa ova tri člana dokazao da je bio na ispravnom putu deblokade rada Odbora direktora, ali sa žaljenjem konstatuje da se sve isto moglo uraditi mnogo ranije što bi olakšalo rad na ovim sanacionim mjerama i finansijskoj konsolidaciji", piše u saopštenju.

Zindović, Drobnjak i Čuturić zahvalili su se radnicima i građanima na konstantnoj podršci.

"Obavještavamo javnost da sa ovakvim sastavom menadžmenta i ovakvom saradnjom sa Opštinom Pljevlja, se može u periodu od godinu dana doći do respektabilnog društa koje bi uspješno obavljalo poslove javnog interesa.Medjutim sve će to zavisiti od političkih odluka Skupštine Opštine Pljevlja koje slijede, i koje opet mogu kao već nekoliko puta do sada u poslednjih godina zaustaviti reforme i napredak d.o.o "Vodovod“ Pljevlja"", navodi se u saopštenju.

Predsjednik Opštine Pljevlja Igor Golubović donio je Odluku o razrješenju četiri od pet članova Odbora direktora Vodovoda prije isteka mandate.

O odluci Golubovića izjasniće se odbornici na sjednici lokalnog parlamenta zakazanoj za 2. april.

U obrazloženju odluke se navodi da se Šulović i Mejrema Drnda razrješavaju zbog podnošenja ostavke, Čuturić na predlog Nezavisnog sindikata, a Zindović zbog nepostupanja po odredbama Statuta "Vodovoda".

Za nove članove Odbora direktora Vodovoda predloženi su Jadranka Golubović Aćimović, Milica Božović, Mirela Kondo i Nebojša Spajić.

Bonus video: