Sletio prvi avion kompanije "Lukser"

Linija između Luksemburga i Podgorice će saobraćati ponedjeljkom i četvrtkom

4749 pregleda 9 komentar(a)
Aerodrom Podgorica, Foto: Boris Pejović
Aerodrom Podgorica, Foto: Boris Pejović

Avio-kompanija Luxair je jednim od najljepših aviona iz flote otvorila liniju između Luksemburga i Podgorice, čime je Crna Gora privilegovana u odnosu na zemlje regiona jer je odabrana kao destinacija, saopštio je izvršni direktor Aerodroma Crne Gore, Danilo Orlandić.

On je ocijenio važnim povezivanje sa Luxairom, jednim od najprestižnijih evropskih avio-prevoznika.

„Nadam se da će naše komšije, preko Tivta i Podgorice, odlaziti za Luksemburg, odnosno Zapadnu Evropu. Vidjeli ste koliko našim ljudima znači ova direktna linija i koliko je bilo emocija. Mislim da je ovo jedan od najboljih poteza koji smo uradili u posljednjih nekoliko godina i zbog naših ljudi, a i zbog toga što nije mala stvar biti povezan sa srcem Evrope“, naveo je Orlandić.

Linija između Luksemburga i Podgorice će saobraćati ponedjeljkom i četvrtkom.

Iz Aerodroma su podsjetili da je uspostavljanje te linije ranije odlagano zbog koronakrize.

„Prvi avion iz Luksemburga dočekan je uz vodene topove i prigodne poklone putnicima. Linija između Luksemburga i Tivta počinje od 15. maja, što bi trebalo da doprinese turističkoj sezoni i boljem povezivanju zemalja“, kazali su iz Aerodroma.

Predsjednica Kulturno informativnog centra Crne Gore u Luksemburgu, Fetija Kalač, ocijenila je da je današnji događaj veliki pomak u odnosima dvije zemlje, te da je institucija na čijem je čelu godinama utirala put ka ovoj liniji i ispunjenju sna crnogorske dijaspore.

„Svi mi smo danas presrećni što smo došli u našu Crnu Goru. Luksemburg je treća zemlja po bogatstvu u Evropi, tako da dolazak privrednika i biznismena iz takvog okruženja predstavlja veliku šansu za razvoj privrede, turizma i posebno našeg sjevera“, smatra Kalač.

Predstavnik Luxaira, Alberto Kunkel, je u pisanoj izjavi saopštio da su jako zadovoljni linijom za Tivat i Podgoricu, jer Crnu Goru vide kao potencijalno vrlo prosperitetnu turističku destinaciju.

"Imajući u vidu da se Luksemburg nalazi u srcu Evrope, ova direktna veza sa Crnom Gorom donijeće nove mogućnosti za obje zemlje. Iseljeničkoj zajednici, koja živi u Luksemburgu, omogućiće da se vrate u zemlju porijekla, putnicima iz Luksemburga i šire regije da otkriju veličanstvenu Crnu Goru, a balkanskoj zajednici putovanje u Luksemburg i okolinu, uključujući Francusku, Njemačku i Belgiju", rekao je Kunkel.

Direktor marketinga Luxaira, Vincenzo Manzella, je u pisanoj izjavi objasnio simboliku slanja šarenog aviona na podgorički Aerodrom.

„U cilju proslave otvaranja ove nove rute odlučeno je da prvi let obavimo jednim od najlepših aviona u floti Luxaira, u specijalnoj, raznobojnoj livreji, koju je kreirao luksemburški umjetnik Sumo. Cilj ove aktivnosti je slanje poruke optimizma, živosti i dinamičnosti, kao i ponovno otkrivanje zadovoljstva putovanja i to u potpunoj sigurnosti", zaključio je Manzella.

Bonus video: