Sekulić o budžetu: Nije realna ni prihodna, niti rashodna strana

Sekulić smatra da je već sada nerealno planiranje da prihodi od turističke sezone dostignu 65 odsto prihoda ostvarenih u 2019. godini

6823 pregleda 36 reakcija 36 komentar(a)
Sekulić, Foto: DPS
Sekulić, Foto: DPS

Poslanik Demokratske partije socijalista (DPS) Predrag Sekulić ocijenio je da je već sada izvjesno da većina makroekonomskih pokazatelja koji su dati u budžetu nije realna.

On je kazao da samim tim nije realna ni prihodna, niti rashodna strana.

Sekulić smatra da je već sada nerealno planiranje da prihodi od turističke sezone dostignu 65 odsto prihoda ostvarenih u 2019. godini.

Kako je rekao, takođe su nerealni prihodi od 20 miliona eura, kada je riječ o zakonu o nelegalno stečenoj imovini, kao i još neki drugi prihodi.

“Prvi put u istoriji Crne Gore imamo situaciju da se država finansira već četvrti mjesec sa odlukama o privremenom finansiranju. Naravno Ministarstvo finansija i nova Vlada to predstavljaju kao svoj uspjeh”, naveo je Sekulić.

On je ocijenio da je to samo pokušaj da od sebe odagnaju dio odgovornosti zato što budžet još nije donešen.

Sekulić je kazao da takođe zabrinjava činjenica da je Vlada povećala akcize i samim tim planirala veći dio prihoda.

Sa druge strane, kako je naveo, onoga trenutka kada se povećaju akcize, posebno kada se povećaju u iznosu kako je to sada urađeno, najčešće akcizna roba bježi u sivu zonu.

“Bez obzira što se najavljuju rigorozne kontrole kada govorimo o sivoj zoni, zaista čini mi se da su svi ti prihodi nerealno planirani”, kazao je Sekulić.

On je dodao da ne treba zaboraviti da je Vlada, odnosno Ministarstvo finansija, predložilo i povećanje minimalne cijene rada na 250 eura.

“Što samo možemo da pozdravimo sa jedne strane, a sa druge strane treba podsjetiti ministra finansija da je država u ovom trenutku najveći poslodavac i da samim tim imamo problem kada govorimo o visini prihoda koje će država imati sa ovim povećanjem”, rekao je Sekulić.

On je kazao da što se tiče same rashodne strane, tu nema nekih novina, da se nastavljaju i da je dobro što se nastavljaju neki projekti koje je započela prethodna vlada.

Sekulić je dodao da se uglavnom nastavljaju samo oni projekti koji su vezani za kredite Svjetske banke, KFW banke, Evropske investicione banke.

“Znači ništa novo. Nažalost od ove vlade još nemamo ni naznaka da oni planiraju bilo kakav projekat koji bi mogao na duže staze da garantuje da će Crna Gora iz ove ekonomske krize, koja je uzrokovana pandemijom, izaći na što bezbolniji način, ali kažem još jedanput, od ovakve Vlade i ovakvog sastava Vlade ništa bolje nijesmo ni mogli očekivati”, kazao je Sekulić.

On je rekao da se ministar finansija takođe hvali da je ovo prvi put da se donosi programski budžet i da to sebi pripisuje kao uspjeh.

“Valjda zaboravljajući da i u samom tekstu budžeta i onim propratnim aktima stoji da je programski budžet planiran kao takav još ranije, zajedno u saradnji sa Evropskom unijom prije svega, i da ovako programski budžet nije mogao da bude urađen da nije bilo ranijih poteza Vlade”, kazao je Sekulić.

Bonus video: