Đukanović: Krivične prijave protiv Markovića, Dragice Sekulić, Pejovića i bivšeg rukovodstva EPCG

Predsjednik borda EPCG kazao da su Marković i Sekulić "poklonili Veselinu Pejoviću besplatne akcije koje je on kasnije prodao državnoj energetskoj kompaniji za 17 miliona eura"

47256 pregleda 305 reakcija 101 komentar(a)
Đukanović, Foto: Screenshot/YouTube
Đukanović, Foto: Screenshot/YouTube

Predsjednik Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore (EPCG) saopštio je kako je odlučio da podnese krivičnu prijavu protiv bivšeg premijera Duškog Markovića, bivše ministarke ekonomije Dragice Sekulić, vlasnika Uniproma i Kombinata aluminijuma Veselina Pejovića, svih članova bivšeg Odbora direktora EPCG na čelu sa predsjednikom tog tijela Đokom Krivokapićem, i bivšeg izvršnog direktora EPCG Igora Noveljića.

"Suština ove krivične prijave je da su Duško Marković i Dragica Sekulić dali, odnosno, bolje reći poklonili Veselinu Pejoviću besplatne akcije koje je on kasnije prodao državnoj energetskoj kompaniji za 17 miliona eura", kazao je Đukanović.

Pojasnio je da su Marković i Sekulić, u čijoj je nadležnosti tada bila oblast energetike, kroz Vladinu uredbu dodijelili Unipromu, čiji je vlasnik Pejović, "nesrazmjerno veliku količinu takozvanih besplatnih emisionih CO2 kredita."

"Prilikom dodjele tih istih kredita državnoj kompaniji EPCG, bivši premijer i ministarka su značajno potcijenili planove i bilanse EPCG i dodijelili joj značajno manji iznos od realnog. Tako su Elektoprivreda i KAP dobili identičan iznos od po 1.020.840 tona CO2. Tako je, zbog snižene proizvodnje Kombinata aluminijuma, broj dodijeljenih emisionih kredita značajno prevazilazio njegove potrebe, dok je broj dodijeljenih emisionih kredita za EPCG bio značajno niži od bilansirane potrošnje uglja", dodao je Đukanović.

Ovakva podjela predstavljala je samo uvertiru za "bezočnu, drsku i krvničku pljačku Elektroprivrede, države i, u krajnjem, njenih građana", poručio je.

"Kombinat aluminijuma Podgorica, odnosno firma Pejovića ima viška, a EPCG manjka CO2 kredita. EPCG nedostaju u 2020. i 2021. po 307.000 tona emisionih kredita CO2. Umjesto da EPCG na aukciji kupi nedostajuće kredite, na način što bi uplatila u stoprocentnom državnom Fondu za zaštitu životne sredine iznos za dvije godine od nepunih 18 miliona eura, EPCG pristaje da joj Pejović na nešto što je platio nula eura da popust od pet odsto i proda za gotovo 17 miliona", dodao je Đukanović.

Napominje da bi Fond, da je EPCG uplatila 18 miliona eura u državni fond za zaštitu životne sredine, kroz ulaganja vratio Elektroprivredi gotovo sav novac.

Podsjetio je da će rekonstrukcija TE Pljevlja koštati EPCG oko 50 miliona eura, te da je bilo prirodno očekivati da se značajna sredstva kojim bi raspolagao fond ulože u taj projekat. "Šta je finale? i EPCG i Fond su ostali bez novca", dodao je Đukanović.

Kao još jedan primjer koji, kako je kazao, "razotkriva pljačku", naveo je da je EPCG u februaru ove godine već platila kompletan iznos nedostajućeg kredita.

"Za čitavu godinu, iako se može desiti da dođe do nekih problema u radu Termoelektrane, mi ne možemo to sve predvidjeti. Ali, uglavnom, Veselin Pejović je dobio novac unaprijed. To je teško predvidjeti i treba biti oprezan, ali kad treba pljačkati, tu opreza nema", kazao je Đukanović.

"Ko je i koliko ovdje zaradio, to je posao za pliciju i neko novo Tužilaštvo. Ovo je početak samo raskrinkavanja šta se radilo u EPCG", poručio je on.

Đukanović je kazao da će biti "još interesantnih tema".

"Počev od privatizacije Rudnika uglja Pljevlja, kupovine sopstvenih akcija, odnosa sa Prvom bankom, Unipromom, kupovina električne energije po nenormalnim uslovima od povlašćenih proizvođača...

Kazao je da su danas donijeli odluku da formiraju komisije koje će utvrditi sve što se dešavalo u prethodnom periodu i predložiti šta da se radi u narednom periodu.

"Očigledno je da ovu pljačku nije mogao da sprovede pojedinac, već se radi o organizovanoj kriminalnoj grupi", istakao je Đukanović.

Poručio je da će biti izgrađeni novi izvori električne energije, te naglasio da je struja jedini konkurentni proizvod iz Crne Gore na svjetskim berzama.

"Poslovanje EPCG će biti u interesu kompanije i građana, biće novih radnih mjesta, zapošljavanja i pristojnih plata, ali krađa će biti zabranjena riječ u ovoj kompaniji. EPCG će ostati i postati lokomotiva razvoja čitave Crne Gore", zaključio je predsjednik borda EPCG.

Bonus video: