"nadležni da utvrde sve činjenice"

Uniprom: Obustavljamo saradnju sa "Montekargom"

Iz kompanije tvrde da im se u Luci Bar ne istovara sva ruda i da su zbog toga pretrpjeli štetu

21497 pregleda 258 reakcija 57 komentar(a)
Ostaci rude u vagonima nakon istovara, Foto: Uniprom
Ostaci rude u vagonima nakon istovara, Foto: Uniprom

Povodom teksta “Bez centa prevozili tone Pejovićeve rude?” koji je objavljen u “Vijestima” reagovala je kompanija “Uniprom metali” u vlasništvu biznismena Veselina Pejovića, čije reagovanje prenosimo u cjelosti.

“Tekst koji je izuzetno manipulativan nanosi ozbiljnu štetu poslovanju i imidžu kompanije Uniprom metali. Iznenađuje činjenica da novinar uopšte nije kontaktirao drugu kompaniju “Uniprom”, kako bi i od druge strane javnost bila pravilno informisana.

Na ovaj način utiče se na pravosudne organe i stvara negativna slika o kompaniji “Uniprom metali”.

Danas smo obavijestili “Montekargo” da obustavljamo saradnju i sve dalje aktivnosti dok god nadležni organi ne utvrde sve činjenice, a kompanija “Uniprom metali” ostavlja prostor za nastavak saradnje nakon što nadležni organi utvrde sve činjenice.

Motivisani tekstom danas smo izvršili kontrolu “praznog” voza koji je došao na utovar i pronašli 18.330 kg rude koja uopšte nije istovarena od prethodne pošiljke, a pripadala je transportu koji je upućen ka Luci Bar, a za koji smo uredno izmirili sve obaveze i to na cjelokupnu količinu iako ovaj dio nije istovaren.

Uzimajući u obzir da ste stalno imali ovakva odstupanja u obračunu prevoza, to u ukupnom broju kompozicija koje su vršile prevoz, a bilo ih je 3.267 od 2016. do 31.3.2021. godine znači da je naša kompanija platila više nego što je dužna da plati.

Dopis o mjerenju ostatka rude u vraćenom vozu
Dopis o mjerenju ostatka rude u vraćenom vozu foto: Uniprom

Prostom računskom radnjom cc 20 tona na 3.200 tura mi smo platili prevoz i istovar na 65.340 tona pomnoženo sa 5,50e u iznosu od 359.370e za koji smo oštećeni jer ruda nije u potpunosti istovarena.

Iz naše evidencije proizilazi da ste naplatili mnogo više nego što je bio realni teret podoban za obračun vozarine, što se jednostavno utvrđuje upoređivanjem vaših faktura o prevozu sa količinama koje su istovarene u Luci Bar i otpremljenih količina iz Luke Bar.

Usput je nismo iskrcavali niti je poznato da je prijavio neko od vaših mašinovođa.

Izjava gospodina Brajovića da smo ugrožavali bezbjednost i živote ljudi smatramo njegovom željom da sa takvim intenzitetom neistine postigne efekat nanošenja štete našoj kompaniji.

Fakturisane su usluge za period od 2016. god do 31.03.2021. godine u ukupnoj kolicini od 3.236.078 tona prevezene rude.

Uniprom Metali su zajedno sa svojim partnerima za oznaceni period i označene količine, kako vama tako i vašem agentu 16. februara za pružene usluge prevoza platili ukupno 15.054.726 e.

Ovo je lako provjeriti na način što će se uzeti u postupku obračuna faktori: otpremljena roba iz Nikšića, prevezene količine s vaše strane, istovarene količine u luci, utovarene i odvezene količine iz luke prema kupcu i količine koje su sada na lageru na utovarnom doku.

Molimo novinare da se uvijek obrate da čuju i drugu stranu, što je i njihova obaveza, a ukoliko ne dobiju odgovore od “Uniproma” neka to i napišu u tekstu. Na to ih, uostalom, obavezuje i njihov kodeks”.

Preporučujemo za Vas