Uniprom KAP: Besmisleni navodi o favorizovanju, cilj napada urušavanje imidža naših kompanija

Iz Uniprom KAP-a navode da se "nigdje u uređenom svijetu resursi ne dijele prema potrebama, nego prema tome koliko kome pripada u pravičnoj raspodjeli"

8663 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Kompanija Uniprom KAP reagovala je povodom jučerašnjih navoda predsjednika Odbora direktora Elektroprivrede Crne Gore, Milutina Đukanovića, kazavši da je potpuna besmislica da je zakonskim rješenjem iz 2019. godine proizvodnja aluminijuma u Crnoj Gori na bilo koji način favorizovana u odnosu na bilo koga, a posebno u odnosu na proizvodnju električne energije iz uglja.

Ocijenili su da je cilj, kako su kazali, strateških napada na Uniprom grupu, "urušavanje poslovanja i imidža naših kompanija."

"Uniprom KAP već punih 6 godina funkcioniše isključivo na tržišnim principima. Svoju proizvodnju aktivno osavremenjava i prilagođava sve strožijim ekološkim zahtjevima. Za razliku od mnogih drugih djelatnosti, proizvodnja aluminijuma u Crnoj Gori iz godine u godinu je čistija i efikasnija. Ulaganja od kaptiranja ćelija elektrolize, preko inovativnih rješenja u tom procesu, pa do prelaska sa mazuta na tečni prirodni gas, jasan su dokaz naše pune posvećenosti smanjenju negativnih uticaja na životnu sredinu. Pa ipak, nedobronamjernim konstrukcijama, Uniprom KAP se po ko zna koji put želi učiniti inferiornim i potlačenim članom crnogorskog privrednog lanca. Potpuna je besmislica da je zakonskim rješenjem iz 2019. godine proizvodnja aluminijuma u Crnoj Gori na bilo koji način favorozovana u odnosu na bilo koga, a posebno u odnosu na proizvodnju električne energije iz uglja. Za razliku od subjekta čiji najviši predstavnik upućuje klevete, Uniprom KAP je svoje emisije u odnosu na baznu 1990. godinu višestruko smanjio i dao konkretan doprinos ispunjavanju međunarodnih obaveza", navodi se u reagovanju.

To što je Uniprom KAP-u besplatno dodijeljeno manje od polovine emisija iz bazne godine, a EPCG-u čak dvije trećine, dodaju, jasno govori o tome ko je favorizovan. I nemamo problem sa tim. "Mi smo modernizovali proces, pa nam je i ovo dovoljno. A novom predsjedniku odbora direktora EPCG-s je bolje da se pozabavi pripremom kompanije koja mu je dopala da je vodi, za sve oštrije ekološke uslove, koje EU postavlja, nego što lamentira nad nepravednim zadovoljenjem 'potreba'."

Iz Uniprom KAP-a navode i da se nigdje u uređenom svijetu resursi ne dijele prema potrebama, nego prema tome koliko kome pripada u pravičnoj raspodjeli.

"Svaki do sada besplatno dodijeljeni emisioni kredit CO2 prema svim zakonima i logici, apsolutno pripada - i Uniprom KAP-u i EPCG-u. A kome treba više, neka kupi. Tako se to radi u cijeloj EU i gotovo svim razvijenim zapadnim ekonomijama. Koliki je zaista doprinos državu od strane Uniprom KAP-a najbolje govore cifre, a pametnome dosta."

U periodu od 19. jula 2014.godine zaključno sa februarom 2021.godine, dodaju u reagovanju, isplaćeno je ukupno neto zarada u iznosu od 28.652.707,29 eura, a da porezi i doprinosi plaćeni za taj vremenski period iznose 9.269.171.80 eura.

"Uniprom je samo prema budzetu Crne Gore i državnim kompanijama u periodu od 2014. pa do 31.03.2021. godine platio skoro pola milijarde eura. Jasno je da strateški napadi na Uniprom grupu imaju očigledan cilj - urušavanje poslovanja i imidža naših kompanija. U slučaju gospodina Đukanovića ostaje samo dilema da li je pored političkog ipak i lični revanšizam u pitanju, s obzirom da je u našoj kompaniji dobio raskid poslovanja prije manje od deceniju. No dobro, neke niske strasti znaju da potraju, a mi nemamo vremena da se bavimo prošlošću, okrenuti smo jedino i isključivo prosperitetnoj budućnosti", navode iz Uniprom KAP-a.

Tabela koju su dostavili iz Uniprom KAP-a
Tabela koju su dostavili iz Uniprom KAP-afoto: Uniprom KAP

Bonus video: