Luci Kotor već traže termine za uplovljavanje

Kruzing kompanije žele ulazak u Boku

Više od godinu na snazi zabrana uplovljavanja kruzera koji mogu vratiti dio izgubljenog turističkog prometa

23257 pregleda 461 reakcija 28 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Siniša Luković
Ilustracija, Foto: Siniša Luković

Sudeći prema interesovanju velikih kruzing kompanija i njihovih agenata u Crnoj Gori, naša država bi lako i brzo mogla da, lani zbog kovida izgubljeni dio turističkog prometa, vrati kroz kruzing industriju.

Ipak, brojni upiti agenata velikih svjetskih brodara poput korporacija „Carnival“, „Royal Caribbean“ ili „MSC Cruises“, do sada nisu izazvale reakciju nadležnih u državnoj upravi Crne Gore koji još nisu ukinuli opštu zabranu uplovljavanja brodova na krupnim turističkim putovanjima u crnogorske luke, a koja je na snazi od sredine marta prošle godine.

To nije izazvalo osjetniju reakciju odlazećeg menadžmenta preduzeća Luka Kotor koje upravlja lukom što je glavna destinacija kruzera u državi.

“Vijesti” čekaju odgovor od Ministarstva ekonomskog razvoja (MER) kada se može očekivati da se ukine mjera zabrane uplovljavanja kruzera u Crnu Goru i da li se ta mogućnost razmatra u cilju uspjeha ljetnje turističke sezone.

Protokoli

Da je bilo razumijevanja, 29. marta u Boku je mogao uploviti prvi kruzer „Viking Sea“ američko-norveške kompanije „Viking Cruises“ na probnom krstarenju sa samo 190 radnika te kompanije kao putnicima. Iako bi taj brod prije Kotora imao doticaj četiri luke u kojoj se svakoj odrađuje PCR testiranje putnika prije nego što stupe na kopno, i uprkos tome što „Viking Sea“ ima i sopstvenu brodsku laboratoriju i zvaničan protokol da se svakodnevno obavljaju PCR testoranja svih ukrcanih osoba, naše vlasti nisu odobrile dolazak broda u Kotor.

Jedan od razloga je bio i to što Luka Kotor još nije izradila interni protokol za opsluživanje brodova i putnika u aktuelnim kovid-okolnostima, a koje su izradile sve kruzing kompanije i luke na destinacijama koje uobičajeno posjećuju ti brodovi.

„Vijestima“ je iz nekoliko pomorskih agencija koje u Crnoj Gori zastupaju velike strane kruzing kompanije potvrđeno da se njihovi klijenti intenzivno interesuju kada će, prije svega luka Kotor, ponovno početi da prima kruzere.

Neke od tih kompanija poput italijanske „Costa Crociere“ uskoro kreću sa prvim regularnim plovidbama u novim kovid-okolnostima po Mediteranu, pa će tako kruzer „Costa Luminosa“ od 16. maja početi sa redovnim sedmodnevnim krstarenjima po Jadranskom, Jonskom i Egejskom moru. Taj brod će između ostaloga, dolaziti i u Dubrovnik, pa su u menadžmentu „Coste“ veoma zainteresovani da njihov kruzer što prije počne ulovljavati u Kotor, koji je uz Veneciju i Dubrovnik, najatraktivnija destinacija za putnike sa kruzera na Jadranu i jedna od najatraktivnijih na Mediteranu.

Rezervacije

Iz kompanije „MSC Cruises“ su svom agentu u Crnoj Gori, firmi „Allegra“ iz Bara već zatražili da im kod menadžmenta Luke Kotor rezervišu konkretne termine za dolaske u Kotor jednog od njihovih megakruzera – broda „MSC Splendida“.

Plan ove kompanije jeste da njihov kruzer „MSC Splendida“ tokom špica ovogodišnje sezone u Kotor uplovljava svakih sedam dana, počev od 17. juna zaključno sa 23. septembrom i da ostaje po 12 sati.

Sve svjetske kruzing kompanije koje, nakon ovog ili u naredna dva mjeseca ponovno, nakon zaključavanja zbog pandemije koronavirusa polako pokreću svoje flote, pripremile su specijalne protokole za zaštitu putnika i posade, tako i destinacija koje će kruzeri posjećivati. To podrazumijeva širok dijapazon mjera koje uključuju i svakodnevna PCR testiranja svih ukrcanih osoba na brodu ili eventualno, mogućnost da krstarenje rezervišu samo osobe koje su vakcinisane protiv koronavirusa. Stoga se u krugovima koji su uključeni u kruzing biznis u Crnoj Gori čude da državna administracija i menadžment Luke Kotor AD do sada nisu preduzeli ništa da se relaksira ili potpuno ukine zabrana dolazaka kruzera u Crnu Goru, kada je to već uradila susjedna Hrvatska, a kruzere bez problema ponovno prima i većina drugih država na obalama Mediterana.

„Ako se već oslanjamo na turizam i očekujemo da ostvarimo najmanje 60 odsto rezultata sezone iz 2019. godine, te držimo otvorene granice i primamo turiste koji iz inostranstva dolaze avionima sa ranih destinacija, zašto ne bismo primali i putnike sa kruzera koji su u epidemiološkom smislu, mnogo izolovaniji, kontrolisaniji, bezbjedniji i manje rizični. Koja je razlika u tome da vam uplovi jedan kruzer sa 1.000 putnika u Kotor, ili da jednog dana dođe 10-12 aviona sa istim brojem putnika iz inostranstva na tivatski aerodrom“ kaže jedan od sagovornika „Vijesti“ iz kruzing djelatnosti.