Đukić: Ministri oprečnim izjavama zbunjuju građane

Predsjednik SO Kolašin reagovao na oprečne izjave članova Vlade o nastavku radova na Bjelasici

9638 pregleda 27 reakcija 14 komentar(a)
Đukić, Foto: Grupa birača
Đukić, Foto: Grupa birača

Ministri Vlade Crne Gore proteklih dana davali su oprečne izjave povodom nastavka projekata na Bjelasici, čime samo zbunjuju građane, tvrdi predsjednik Skupštine opštine Kolašin Milan Đukić.

On je kazao da je građane i lokalnu upravu u Kolašinu “ohrabrila najava ministra Mladena Bojanića da će se u 2021. nastaviti projekti na Bjelasici: sistem za osnježavanje, žičara koja spaja skijališta 1450 i 1600, etažna garaža i put prema Lubnicama“.

“Međutim, već sljedećeg dana, ministar Jakov Milatović, koji je nadležan za tri od četiri ova projekta, kaže: ‘projekti izgradnje bjelasičkih ski centara su nerentabilni’. Dvije oprečne izjave dva ministra zbunile su i zabrinule građane Kolašina. Ove kontradiktornosti su vrlo nezgodne, između ostalog i za one preduzetnike i pravna lica koji su se kreditno zadužili ili to planiraju radi ulaganja u turističko-ugostiteljske kapacitete, upravo na račun izgradnje infrastrukture na Bjelasici. Šta su stvarne namjere Vlade vidjećemo vrlo brzo, s obzirom na to da građevinska sezona počinje u narednih nekoliko sedmica, a budžet za 2021. se još čeka“, rekao je Đukić.

Građani i lokalna uprava, objašnjava on, s nestrpljenjem iščekuju usvajanje Zakona o budžetu za ovu godinu. Kapitalni projekti koji su započeti tokom mandata prethodne Vlade, tvrdi predsjednik SO Kolašin, pozitivno su uticali na ekonomske pokazatelje u Kolašinu i trendove budućeg razvoja.

“Ulaganja države u saobraćajnu i turističku infrastrukturu u prethodnom periodu, direktno su uticala na povećanje obima domaćih i stranih investicija. Očekujemo da i nova Vlada nastavi sa ulaganjem u infrastrukturu u Kolašinu kako bi se stvorili uslovi za smanjenje nezaposlenosti i regionalnih razlika. Kada možemo očekivati nastavak druge dionice autoputa, s obzirom na opravdanu zabrinutost potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića za spoljno-političke posljedice zaduživanja kod Kineza ili neopravdane kritike ministra Milojka Spajića o ekonomskoj opravdanost ovog projekta? Indikativno je i da od Ministarstva finansija nema odgovora na inicijative i zahtjeve Opštine za rješavanje problema koji se tiču građana Kolašina“, rekao je Đukić.

On objašnjava da su se incijative Opštine odnosile na regulisanje parcela na Lugu radi izgradnje sportskih terena, drugu fazu rekonstrukcije sportske hale i Doma mladih i prenos prava svojine za parcele u centru radi rekonstrukcije Ulice vojvode Mine. Građani iščekuju, kaže Đukić, i da li će ministar Spajić odobriti projekte koje je predložila Opština za finansiranje od strane Vlade iz budžeta za ovu godinu.

“Ti projekti su rekonstrukcija kanalizacije i izgradnja postrojenja za prečišćavanja otpadnih voda, rekonstrukcija vodovoda, izgradnja sportskog centra na Lugu, nove zgrade Opštine, parking garaže i rekonstrukcija gradske pijace. Da li će Vlada stvarno nastaviti započete kapitalne projekte u Kolašinu i kojom dinamikom? Šta će biti sa predloženom listom projekata Opštine Kolašin za 2021. godinu“, pita Đukić.

On kaže da se boji “da postoji mogućnost da Opština Kolašin bude talac političkih kriterijuma i partijskih taktika pred lokalne izbore 2022 godine“. Đukić je pozvao “najistaknutije predstavnike Vlade da posjete Kolašin i potvrde nastavak realizacije infrastrukturnih projekta“. Poziva ih i da “sarađuju sa lokalnom upravom u interesu svih građana Kolašina“.

Bonus video: