Oprostio DPS Vladi, pa sada tuži državu

Graditelj dviju malih hidroelektrana na Trepačkoj rijeci sa Vladom Duška Markovića potpisao sporazumni raskid ugovora bez naknade, pa se sada predomislio

15346 pregleda 20 reakcija 21 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

U Privrednom sudu počelo je i treće suđenje po tužbi graditelja malih hidroelektrana protiv države, u kojem konzorcijum firmi “Dekar” i “Hydro Energy” traži poništenje sporazumnog raskida ugovora kojeg je sa tadašnjom Vladom potpisao u decembru 2019. za gradnju dvije male hidroelektrane na Trepačkoj rijeci, kao i obeštećenje na osnovu investicije i budućih prihoda za koncesioni period od 29 godina.

Ukupna investicija bila je procijenjana na 9,5 miliona eura, a koliko je konzorcijum do sada uložio i koliko bi mogla da iznosi izgubljena dobit, biće utvrđeno u sudskom postupku.

Bivša Vlada Duška Markovića je još u oktobru 2019. godine pokrenula proceduru raskida ugovora jer koncesionar nije obezbijedio podršku mještana za gradnju dvije hidroelektrane. Iz tadašnjeg Ministarstva ekonomije, na čijem čelu je bila Dragica Sekulić, su kasnije saopštili da su sa ovim konzorcijumom 30. decembra 2019. godine zaključili sporazumni raskid ugovora bez isplate obeštećenja za obje ugovorene strane.

Vlasnik obje firme u ovom konzorcijumu je Momčilo Miranović, čija je supruga Vesna Miranović bivša pomoćnica ministra zdravlja i visoka funkcionerka bivše vladajuće partije DPS. “Hydro Energy” je račun u blokadi već skoro tri godine zbog duga od 6,3 hiljade eura. Zastupnik konzorcijuma u tužbi protiv države je Ana Đukanović, sestra predsjednika države i DPS-a Mila Đukanovića.

Tužba ovog konzorcijuma podnijeta je 31. decembra, nakon izbora nove Vlade. Manjinski akcionar Elektroprivrede Vasilije Miličković predao je zahtjev Privrednom sudu da bude umješivač u ovom postupku zbog moguće štete koju bi EPCG imala od ovog ugovora. Na narednom ročištu, zakazanom za 2. jun, sutkinja Dijana Raičković odlučiće o zahtjevu Miličkovića. Nakon toga će zastupnici “Dekara” početi sa iznošenjem dokaza i predlaganje svjedoka.

Na suđenju je juče saopšteno da je prethodno pokrenuta medijacija za mirno rješavanje spora, ali da je Agencija za alternativno rješavanje sporova saopštila da ovaj spor nije medijabilan, odnosno da nije prihvatljiv za postupak mirnog rješavanja.

Kompanija “Dekar” ima još jednu tužbu protiv države jer smatra da im nije omogućeno da grade malu elektranu “Ljeviška - izvor Morače”. Tom tužbom traže od države naknadu štete u visini investicije i izgubljene dobiti za koncesioni period od 25 godina.

Trenutno je u Privrednom sudu aktivno pet sudskih postupaka po tužbama graditelja malih hidroelektrana.

Bonus video: