Niži PDV na jaja čuva domaću proizvodnju

Ministar Stijović predložio smanjenje stope poreza na jaja sa 21 na sedam odsto. To će značiti nižu cijenu za oko dva centa po komadu ili će se izbjeći poskupljenje zbog rasta cijena stočne hrane

37901 pregleda 703 reakcija 98 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Smanjenje stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) za jaja sa 21 na sedam odsto značilo bi nižu cijenu paketa od 10 jaja za oko 20 centi, ali je zbog poskupljenja žitarica i stočne hrane moguće da će cijene ostati iste, a da će ova razlika otići proizvođačima za naknadu novih troškova, pokazuje istraživanje “Vijesti”.

Ministar poljoprivrede Aleksandar Stijović predložio je da se PDV na jaja smanji sa 21 na sedam odsto, koliko iznosi na većinu osnovnih životnih namirnica. Njegov predlog ušao je u ovogodišnji budžet, a uskoro će biti definisana i izmjena zakona. Ovom mjerom, kako je obrazloženo iz Ministarstva bi se ojačala domaća proizvodnja i konkuretnost ovog proizvoda na tržištu, pa bi se mogla smanjiti i zavisnost od uvoza jaja iz inostranstva. Ova mjera treba da stupi na snagu 1.jula.

Cijena korpice od 10 jaja u crnogorskim marketima u zavisnosti od klase iznosi od 1,2 eura pa naviše. Ako se uzme prosječna cijenu korpe jaja od 1,5 eura, u kojoj se već nalazi stopa PDV-a od 21 odsto, sa njegovim smanjenjem na sedam odsto ta cijena bi iznosila 1,3 eura.

Podaci Ministarstva pokazuju da Crna Gora godišnje prosječno proizvede preko 100 miliona jaja, ali i da dodatno uveze još oko 40 miliona. Domaća proizvodnja u ukupnoj potrošnji jaja u zemlji tokom 2019. godine iznosila je 57,3 odsto što je najmanje u posljednoj deceniji. Od 2015. godine je zanemarljiv broj izvezenih jaja.

Tokom prethodne godine uvezeno je više od 23 miliona jaja, za šta je potrošeno 1,16 miliona eura, što je duplo manje nego 2019. godine.

Zadovoljni i proizvođači, i trgovci

Iz Ministarstva su kazali “Vijestima” da je ministar Stijović tokom posljednjih mjeseci imao niz sastanaka sa predstavnicima živinarskog sektora u Crnoj Gori, kako bi se prevazišli problemi sa kojima se proizvođači suočavaju, te da je “krajnje vrijeme da se preduzmu konkretni koraci kako bi se pomoglo poljoprivrednim proizvođačima u Crnoj Gori u rješavanju njihovih problema.“ “Na sastancima je ukazano da je jedan od ključnih problema visoka stopa PDV-a na jaja, na koji živinarski sektor ukazuje godinama”, naveli su iz Ministrstva.

Proizvođač Božo Jokić sa farme jaja “Martinići” kaže za “Vijesti” da ih je obradovala ova najava, jer će se njome njihova djelatnost spasiti. “Pozdravljamo odluku Ministarstva poljoprivrede, puno nam znači to kada je u pitanju proizvodnja konzumnih jaja. Mi smo bili jedina zemlja u regionu koja je imala PDV 21 odsto. Time će se ojačati domaća proizvodnja. Shodno tome mi smo već proširili kapacitete. Imali smo nekoliko sastanaka sa ministrom i on je uvažio naše sugestije”, rekao je Jokić “Vijestima”.

Iz lanca trgovinskih marketa “Voli” su kazali da prilikom formiranja ove odluke nisu bili kontaktirani, ali da podržavaju sve inicijative koje za cilj imaju da se osnovne životne namirnice mogu dobiti po povoljnijim uslovima i nižim cijenama.

“Smatramo da će smanjenje PDV-a uticati na povećanje prometa i da će to biti dodatna šansa za domaću proizvodnju”, saopštili su iz ove kompanije.

Imali namjeru da povećaju cijenu

Jokić navodi da su zbog poskupljenja žitarica imali namjeru da povećaju cijenu jaja, ali da su odustali nakon predloga Ministarstva.

“Imali smo namjeru da podignemo cijenu konzumnih jaja za 15 odsto, jer je to bio jedini način da opstanemo iz razloga što su žitarice od kojih pravimo stočnu hranu i dobavljamo iz regiona poskupjele od 20 odsto do 60 odsto. Zadnjih pola godine došli smo na ivicu poslovanja. Imali smo dvije opcije ili da zatvaramo farmu ili da dižemo cijene. Shodno najavi Ministarstva smo odlučili da ne povećavamo cijene i da sačekamo da se pomučimo još mjesec dva, jer će nam to mnogo značiti po pitanju naše proizvodnje”, rekao je Jokić.

Iz “Volija” su pozvali proizvođače da u saradnji sa trgovinom postignu što bolje rezultate i prate kretanje cijena, jer, kako navode, od cijena u regionu zavisiće i cijene na našem tržištu.

“Na maloprodajnu cijenu u našem lancu marketa će uticati upravo proporcionalno smanjenju PDV-a”, kazali su oni.

I iz lanca marketa IDEA dijele njihovo razmišljanje.

“Ako ne dođe do povećanja nabavne cijene bez PDV-a od strane dobavljača, možemo očekivati da će smanjenje stope PDV-a na jaja dovesti do niže prodajne cijene za procenat smanjenja PDV-a u maloprodajnim objektima IDEA”, naveli su iz ove kompanije.

Bonus video: