Kafa kao super brend

Da bi kafa posjedovala pouzdan kvalitet i ukus po želji ljubitelja ovog napitka, potrebno je praćenje svjetskih standarda u tehnološkim procesima i konstanta ulaganja
355 pregleda 1 komentar(a)
Kafa
Kafa
Ažurirano: 06.12.2017. 08:05h

Od priče kako je etiopijski pastir Kaldi primjetio da su koze živahnije kada jedu crvene bobice nekog žbuna, do otvaranja prve prodavnice kafe u Beču 1683 godine, pa sve do danas, kafa je prošla dug put. Kroz vijekove mijenjala su se mišljenja, od toga da je ljekovita, magična, čak su je neki afrički narodi koristili kao hranu. Danas, sa sigurnošću možemo reći da je kafa postala univerzalni napitak obožavan u cijelom svijetu.

Da bi kafa posjedovala pouzdan kvalitet i ukus po želji ljubitelja ovog napitka, potrebno je praćenje svjetskih standarda u tehnološkim procesima i konstanta ulaganja. Šta je potrebno da jedna kafa dobije status Superbrenda? Na crnogorskom tržištu samo jedna kafa ima ovaj status, a to je Caffe Nero. Desetogodišnje iskustvo u proizvodnji kafe u Crnoj Gori, kompanije Food Industry, pomoglo nam je da saznamo više o tome kako jedna proizvod može da dobije ovu prestižnu titulu.

"Superbrands" je međunarodna organizacija specijalizovana za praćenje na području brendinga ili identifikaciju i nominovanje izuzetnih tržišnih marki koja je danas aktivna u 92 zemlje svijeta. Počeci praćenja najpopularnijih brendova sežu u 1994, kada je BBC London medijski predstavljao najbolje brendove i tajne njihovog uspjeha. Kriterijumi za dobijanje statusa "Superbrands" Crna Gora zasnovani su na tri glavne osobine brenda: prepoznatljivost i ugled, dugogodišnja doslijednost i pouzdanost, korporativna odgovornost, odnosno odgovorno poslovanje.

U Crnoj Gori, "Superbrands", prvi put 2015. godine organizuje i nadgleda proces glasanja u skladu s međunarodnim standardima, koji uključuju glasanje Stručnog Žirija, a od sljedeće godine i glasanje potrošača.

"Izuzetno smo ponosni što je naša Caffe Nero u kategoriji kafa dobila status Superbrenda. Za ovu prestižnu nagradu tada je konkurisalo 600 robnih marki u 23 kategorije".

Treba naglasiti da svaki Superbrand ima uspostavljeni vrhunski ugled na svom segmentu tržišta kao i na tržištu u cjelini. Svojim klijentima nudi značajne opipljive, odnosno očigledne predanosti u odnosu na konkurente, što javnost prepoznaje i zahtijeva. Status Superbranda ne dodjeljuje se na osnovu činjenica kao što su udio na tržištu, godišnji promet ili obim prodaje i visina dobiti. Osnovni faktor koji jednom proizvodu daje pomenuti status upravo i jeste mišljenje koje je uspio da uspostavi među svojim potrošačima i u široj javnosti. Upravo taj kolektivni doživljaj, omogućava jednom proizvodu dobije status “Superbrends“ – kazao je Goran Bošković, Izvršni direktor Food Inudstry.

Obično se pije topla, sa mlijekom, šećerom, šlagom a može se služiti i sa sladoledom, čokoladom, cimetom, vanilom. Postoji više načina kuvanja kafe, filter, espreso, instant, irska, ali među najzastupljenijim u našim domovima je tradicionalna domaća kafa. Toliko aroma i načina pripreme kafe ali samo je jedna omiljena.