Hitno formirati Radnu grupu za izradu Strategije razvoja energetike sa nultom emisijom CO2

Ovaj Predlog rezolucije je u proceduri od 9. decembra 2020. godine

6313 pregleda 1 komentar(a)
PzP
PzP

Pokret za promjene zatražio je danas da Skupština urgentno formira Radnu grupu za izradu Strategije razvoja energetike Crne Gore sa nultom emisijom CO2 do 2030. godine.

To je zatraženo amandmanom na Predlog rezolucije o optimalnoj izgradnji slobodne, prosperitetne i evropske Crne Gore, 6 - Zelena energija, koju su u skupštinsku proceduru predali predsjednik i zamjenik predsjednika PzP-a Nebojša Medojević i Branko Radulović.

Ovaj Predlog rezolucije je u proceduri od 9. decembra 2020. godine.

"Multidisciplinarnu Radnu grupu bi sačinjavali stručnjaci i predstavnici Skupštine Crne Gore, Vlade Crne Gore, energetskih kompanija, Privredne komore, NVO sektora, akademske zajednice i međunarodnih organizacija. Na taj način bi se pokazao opštedruštveni i stručni konsenzus o najznačajnijem crnogorskom resursu i mogućnostima razvoja ovog sektora. Strategija bi bila usklađena sa novom zelenom enrgetskom politikom Evropske unije", saopštili su iz PzP.

Ovim bi, kako su dodali, pokazali spremnost da značajno ranije od rokova proklamovanih Pariskim Sporazumom i odlukama EU, Crna Gora dostigne nultu stopu emisije CO2 i na taj način dobije značajniju podršku međunarodnih finansijskih fondova za zelenu energetsku tranziciju u Crnoj Gori.

"Dokumenta je neophodno usvojiti prije održavanja klimatskog samita u Glazgovu", rekli su iz PzP.

Realizacijom Strategije razvoja energetike Crne Gore sa nultom emisijom CO2 do 2030. godine bi se, kako navode, u sljedećih 5-6 godina mogao pokrenuti veliki i održivi investicioni ciklus u vrijednosti većoj od četiri milijardi eura, koji bi omogućio proizvodnju oko 6.000 GWh „zelene električne energije“.

"Treba imati u vidu da tražnja i cijena proizvodnje i profit 'zelene električne energije' će vremenom biti sve veća. Investicije treba realizovati po 'dubini', kako bi tražnja i u ovom periodu bila što veća u Crnoj Gori. Paralelno sa izradom Strategije neophodno je preispitati kvalitet potojeće dokumentacije, projekata i započetih investicija. Takođe je potrebno započeti i intezivirati razgovore sa susjedima i međunarodnim institucijama oko postizanja optimalnih rešenja", kazali su iz PzP.

Medojević i Radulović su, kako su naveli, spremni da aktivno učestvuju i koordiniraju aktivnosti u ovom najznačajnijem razvojnom poduhvatu bez ikakve finansijske nadoknade.

Bonus video: