Dopis radnika urodio plodom: Milatović će 5. maja posjetiti nikšićku Željezaru

"Ministar je do detalja upoznat sa stanjem u fabrici. On će 5. maja doći u Željezaru da održi sastanak sa menadžmentom. Sastanku će prisustvovati i sindikalci, kao i Maksim Vučinić, predsjednik Komisije za kontrolu privatizacija, a poziv će biti upućen i Milutinu Đukanoviću, predsjedniku Odbora direktora Elektroprivrede", kazao je predsjednik Sindikata Tosčelika, Željko Rabrenović

15534 pregleda 44 reakcija 5 komentar(a)
Željezara Tosčelik, Foto: Svetlana Mandić
Željezara Tosčelik, Foto: Svetlana Mandić

Posljednji dopis koji je sredinom mjeseca Sindikat metalskih i rudarskih radnika uputio ministru ekonomskog razvoja Jakovu Milatoviću urodio je plodom.

Juče su predstavnici sindikata razgovarali sa ministrom koji će 5. maja posjetiti nikšićku Željezaru Tosčelik i pokušati da riješi tešku situaciju u kojoj su se našli radnici i nekadašnji industrijski gigant, kojim od 2012.godine gazduje turski holding Tosjali.

"Ministar je do detalja upoznat sa stanjem u fabrici. On će 5. maja doći u Željezaru da održi sastanak sa menadžmentom. Sastanku će prisustvovati i sindikalci, kao i Maksim Vučinić, predsjednik Komisije za kontrolu privatizacija, a poziv će biti upućen i Milutinu Đukanoviću, predsjedniku Odbora direktora Elektroprivrede. Nadam se da ćemo tu doći do nekih konkretnih saznanja o budućnost fabrike i radnika, njihovoj egzistenciji, što je u ovom momentu najvažnije“, kazao je predsjednik Sindikata Tosčelika, Željko Rabrenović.

Rabrenović
Rabrenovićfoto: Svetlana Mandić

Pored njega, sastanku sa ministrom Milatovićem, prisustvovala je i Sandra Obradović, predsjednica granskog sindikata metalskih i rudarskh radnika, kao i Maksim Vučinić.

Prema riječima Rabrenovića, situacija u Željezari je nepromijenjena – proizvodnje nema, a oko 50 radnika Čeličane je na godišnjem odmoru do 5. maja

"Nema nikakvih informacija od strane poslovodstva, pa se Sindikat ponovo u pisanoj formi obratio izvršnom direktoru Erkutu Alkaji, sa pitanjima koja su od vitalnog značaja za sve zaposlene, a i za budućnost ove fabrike. Pitali smo ga šta će biti sa fabrikom, kada se očekuje proizvodnja, šta je sa radnicima koji su iskoristili godišnji odmor i kakav je njihov status, kako će primati zarade ubuduće, da li će im biti plaćeno odsustvo, jer ima i ona stavka prekid rada bez krivice zaposlenog, koliko će to sve trajati. Da vidimo kakav će biti odgovor", kazao je Rabrenović.

Dopis
foto: Svetlana Mandić

Iz Sindikata su više puta isticali da radnici rade u veoma teškim uslovima, da radne snage fali u ključnim pogonima, da od zarade jedva preživljavaju, a da su nadležni u fabrici ostali "gluvi" na njihove zahtjeve.

U Tosčeliku je oko 270 zaposlenih, a prosjek radničke plate, kako su više puta iz Sindikata isticali, je oko 350–400 eura.

"Fabrika konstantno pravi gubitke koji zaključno sa 31.12.2020. iznose 48 miliona eura, o čemu se može napraviti uvid u izvještaj finansijske agencije za prethodnu godinu", saopštili su ranije iz Sindikata.

Nedavno je biznismen Miodrag Daka Davidović kazao da je zainteresovan za Željezaru, da je već razgovarao sa ljudima koji "posreduju u ime vlasnika", ali da još uvijek nije došlo do realizacije dogovora.

"U javnosti je procurila informacija da je Davidović u pregovorima za kupovinu ove fabrike sa nekim posrednicima, pa da vidimo šta se i tu dešava", kazao je Rabrenović.

Na pitanje da li bi volio da Davidović preuzme Željezaru, ili da i dalje ostane u vlasništvu Tosjali grupe, Rabrenović odgovara:

"To nije pitanje volje. Mi bismo voljeli da ova fabrika radi i da primamo plate od kojih ćemo živjeti i obezbijediti porodice. A ko će upravljati fabrikom manje je bitno".

Nikšićki metalurzi željeli su da 1. maj, Praznik rada, "proslave" onako kako je to, u ne tako dalekoj prošlosti, bila njihova tradicija – protestom, ali nijesu dobili dozvolu od policije.

"Policiji smo uredno dostavili zahtjev za odobrenje protestnog skupa ispred fabrike, ali su oni revnosno donijeli zaključak da se ne dozvoljava okupljanje radnika. Svi smo svjedoci da se u Crnoj Gori na sve strane održavaju skupovi, blokiraju se magistrale, trgovi, ulice, pa se pitam da li je neko MUP-u tražio dozvolu za ta okupljanja i jesu li oni to dozvolili. Očigledno je da se radi o selektivnoj primjeni zakona koji važe za radnike, a za neke druge ne važe. Ni pravde nema, ona postoji samo u pluskvamperfektu", kategoričan je Rabrenović.

Ipak, priznaje, nada u bolje sjutra još uvijek tinja.

"Sa novom Vladom svi smo očekivali bolje i promjene. No, kako koji dan sve je gore. Ipak nada zadnja umire, pa očekujemo da će se stvari pokrenuti sa mrtve tačke i da će doći do nekog rješenja", zaključio je Rabrenović.

I dok Sindikat od prošle godine bezuspješno pokušava da razgovara sa izvršnim direktorom, kako se na sajtu www.companywaal.rs može vidjeti, Alkaja je u februaru ove godine, sa početnim kapitalom od 100 hiljada eura, osnovao firmu Nu Technology and Investment, sa sjedištem u Beogradu, u opštini Savski venac, čija djelatnost je trgovina na malo posredstvom pošte ili preko Interneta.

Bonus video: