Ratković: Najave za ovogodišnju turističku sezonu ne ulivaju veliku nadu

Prema njegovim riječima, treba biti svjestan da je glavno vrijeme za pripremu sezone izgubljeno, jer se sezona za organizovani turizam priprema godinu unaprijed

7032 pregleda 16 komentar(a)
Dobro je što je smirena pandemija: Ratković, Foto: Savo Prelevic
Dobro je što je smirena pandemija: Ratković, Foto: Savo Prelevic

Trenutne najave ne ulivaju veliku nadu da će ovogodišnja turistička sezona biti značajno uspješnija od prethodne, ocijenio je dekan Fakulteta za turizam Rade Ratković.

“Sa bilo kojim rezultatom, pa makar on bio imalo bolji od prošlogodišnjeg, treba da budemo zadovoljni, a naše su oči uprte u turističku sezonu naredne godine”, rekao je Ratković za agenciju CGNews, a prenosi agencija Mina biznis.

Ratković je ocijenio da je sadašnji trenutak u turističkoj privredi dosta konfuzan.

“Mi smo donedavno imali rekordnu pandemiju, koja se smirila zahvaljujući restriktivnim mjerama i u tom pravcu bi trebalo nastaviti djelovanje”, kazao je Ratković.

Prema njegovim riječima, treba biti svjestan da je glavno vrijeme za pripremu sezone izgubljeno, jer se sezona za organizovani turizam priprema godinu unaprijed.

To vrijeme je, kako tvrdi, potrošeno i prošle i ove godine na izborne aktivnosti.

Sada je, kako smatra Ratković, pravo vrijeme da se počnu pripreme za organizovani turizam usmjeren ka zapadnim tržištima.

“Imamo argumente da smo uspjeli da smirimo pandemiju i sertifikate Svjetskog savjeta za turizam da smo sigurna destinacija, što će stimulisati zapadne partnere da se uđe u proces predugovaranja kako bi u septembru imali cijene i krenuli u promociju naredne turističke sezone. Ne možemo imati ekonomski održivi turizam bez zapadnih tržišta”, poručio je Ratković.

On je kazao da su istočno i tržište regiona “utješna nagrada”.

“Građani sa ovih tržišta imaju veliki broj stanova u našoj državi i prvenstveno će puniti svoje stanove. Tek nakon toga domaći izdavaoci mogu računati na goste i to u slučaju da cijene budu niske”, dodao je Ratković.

On smatra da Crna Gora, ako cijene budu na realnom nivou, prije svega hotelskog smještaja, neće biti interesantna za goste sa tih tržišta, s obzirom na njihovu platežnu moć.

Bonus video: