Otkazan prvi let ove godine iz Rusije: Korona ili političke igre?

Tržite Rusije izuzetno je bitno za Aerodrom Tivat koji je u 2019. na linijama prema toj državi zabilježio promet veći od 620.000 putnika, ali i za crnogorsku turističku industriju uopšte jer su Rusi prethodnih godina bili među najbrojnijim stranim turistima na primorju

27552 pregleda 78 reakcija 68 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Beta/AP
Ilustracija, Foto: Beta/AP

Let aviona ruske aviokompanije Ural Airlines na relaciji Moskva-Tivat-Moskva koji je trebalo da bude realizovan danas, otkazan je u posljednji trenutak, iz za operatera tivatskog aerodroma zvanično nepoznatog razloga.

"Avion Ural Airlinesa na letu U6 705, prema potvrdi koja je bila na snazi u nedjelju posljiepodne, trebalo je danas oko 12 časova da sleti na aerodrom Tivat. Međutim u naš operativni centar je jutros oko 9 časova stigla informacija da je let otkazan, bez daljih obrazloženja", kazao je "Vijestima" sagovornik iz vrha menadžmenta Aerodroma Tivat.

Let Ural Airlinesa sa moskovskog aerodroma Domodedovo za Tivat trebalo je da bude prvi let jedne ruske aviokompanije za Crnu Goru nakon pauze duže od godinu dana, uzrokovane prvo crnogorskim zatvaranjem granica sredinom marta prošle godine zbog pandemije koronavirusa, a onda nespremnošću ruskih vlastu da dozvole obnovu redovnog aviosaobraćaja između dvije države zbog činjenice da je Crna Gora u međuvremenu pojačala svoje ekonomske sankcije prema Rusiji, pozivajući se na potrebu usklađiuvanja svoje, sa spoljnom politikom Evropske unije.

Ruske vlasti letove prema Crnoj Gori ne dozvoljavaju jer zvanično, imaju rezerve prema epidemiološkoj situaciji u našoj državi, ali zapravo ne davanjem dozvola svojim kompanijama da obnove ljeti vrlo frekventne letove između dviju država, Moskva reaguje na sve širi spektar ekonomskih sankcija koje Crna Gora uvodi Rusiji, zvanično ih pravdajući time da naša država tako samo slijedeći spoljnu politiku EU.

Tržite Rusije izuzetno je bitno za Aerodrom Tivat koji je u 2019. na linijama prema toj državi zabilježio promet veći od 620.000 putnika, ali i za crnogorsku turističku industriju uopšte jer su Rusi prethodnih godina bili među najbrojnijim stranim turistima na primorju.

Ministar ekonomkskog razvoja Jakov Milatović još prošle nedjelje je u meidjskim nastupima kao navodno, gotovu stvar, predstavljao to da će redovan i čarter aviosaobraćaj između Rusije i Crne Gore biti uspostavljen već ove sedmice, ali se to nakon poteza Ural Airlinesa, izgleda neće dogoditi u skorije vrijeme.

Ural Airlines je ranije od menadžmenta Aerodroma Crne Gore, za ovu sezonu tražio slotove za svakodnevne letove Moskva-Tivat počev od 1.juna, odnosno letove iz Ekaterinburga za Tivat jednom sedmično počev od 29. maja.

Ruski mediji su objavili informaciju da iako Crna Gora ne traži negativan PCR test za turiste iz Rusije, putnicima koji su jutros na moskovskom aerodromu Domodedovo namjeravali da putuju sa Ural Airlinesom za Tivat, je navodno, prilikom čekiranja traženo da prilože negativan test, zbog čega je petnaestak njih moralo da se na licu mjesta podvrgne brzom testiranju.

"Nakon toga su svi koji su se čekirali, odvedeni do odlaznog gejta ali je let onda na kraju ipak otkazan. Predstavnici aviokompanije su to objasnili činjenicom da Crna Gora navodno nije dala saglasnost da se leti za tu državu", objavio je ruski portal Spektr.press uz napomenu da u tom momentu nisu mogli dobiti komentar od strane crnogorskih vlasti na takvu informaciju.

Izvori "Vijesti" uključeni u rusko-crnogorsku vazduhoplovno-saobraćajnu problematiku međutim, negiraju da je Crna Gora uskratila Uralu, ili bilo kojem drugom ruskom aviooprevoznikum dozvolu za letjenje ka Crnoj Gori.

Spektr.press je potom objavio zvaničnu izjavu predstavnika kompanije Ural Airlines u kojoj stoji da ta kompanija navodno nije dobila nikakvu zvaničnu potvrdu o ukidanju obaveznih negativnih PCR testovca za putnke iz Rusije koji ulaze u Crnu Goru.

"Let za Tivat je otkazan zbog toga što kompanija nije dobila dozvolu Ministartva inostranih poslova Rusije da leti za Crnu Goru. Otkazuju se svi letovi za Tivat planirani za period od 26. aprila do 24. maja. Svim putnicima će biti refundiran novac za karte koje su kupili", prenio je ruski porat saopštenje Ural Airlinesa.

Ta kompanija je ranije, planirala da od 26. do 24. maja leti jednom nedjeljno na relaciji Moskva-Tivat-Moskva. Ovakav razvoj događaja prouzrokovao je rijetke komentare na pojedinim Fejsbuk stranicama koje okupljaju Ruse koji žive u Crnoj Gori ili je redovno posjećuju, a koji su na račun toga napravili i šaljive ilustracije sa navodnim novim nlogom kompanije Ural Airlines.

Bonus video: