Milatović: Vjerujem da ćemo naći način da se dogovorimo sa Kinom

Ministar je rekao kako postoji i interes od strane Evropske unije da se kredit refinansira kako bi se vratio kineski dug

9601 pregleda 37 reakcija 6 komentar(a)
Foto: Tviter/Jakov Milatović
Foto: Tviter/Jakov Milatović

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kazao je kako je uvjeren da će Crna Gora i Kina naći način da se dogovore oko otplate duga za auto-put.

"Više od 90 odsto puta je gotovo i do kraja godine bi trebalo da bude gotova ova najzahtjevnija dionica. Mislim i da će se naći način da se ispregovara odlaganje otplate glavnice", kazao je Milatović u gostovanju na HRT-u.

Dodao je kako postoji i interes od strane Evropske unije da se kredit refinansira kako bi se vratio kineski dug.

Milatović je ponovio, kako prenosi portal HRT-a, da nije dobro što je kredit uzet u dolarima. Izrazio je nadu da će Crna Gora biti sljedeća nova članica EU, pri čemu Hrvatska može odigradi značajnu ulogu.

Milatović je naglasio da je Crna Gora, upravo zbog nedostatka auto-puta svedena na to da bude isključivo avio-destinacija, prenosi HRT.

Ministar je naveo da je optimista kada je u pitanju predstojeća sezona, jer se situacija s koronavirusom stabilizovala, a uskoro će krenuti i masovna imunizacija.

"Ulazak u Crnu Goru je slobodan za pogranične zemlje: Hrvatsku, BiH, Srbiju, Albaniju i Kosovo i Sjevernu Makedoniju. Balans između ekonomije i zdravlja je jako važan, naročito za zemlje koje su usmjerene prema turizmu. Vrlo smo teško preživjeli prošlu godinu, prosječna neto plaća je oko 530 eura, ekonomija je pala više od 15 odsto. Vlada donosi peti set mjera za pomoć preduzetništvu", kazao je.

Izdavanje obveznice od 750 miliona eura Vladi je dao "kiseonika" da se izdrži naredni period, dodao je Milatović. "Moramo biti optimisti", zaključio je.

Govoreći o prodaju crnogorskih nekretnina Rusima kazao je kao su Rusi bitni dio ekonomije. Važnije je, kaže, unaprijediti demokratizaciju i pravila igre, te da svi u regiji moraju razgovarati kako bi pronašli bolja rješenja.

Sveti Stefan, kazao je - nije prodat, već dat u zakup, a mještani i investitori su u pregovorima kako bi plaže otvorili i za građane, prenosi HRT.

Milatović je izrazio zadovljstvo jučerašnjim sastancima s uspješnim hrvatskim privrednicima i ministrima Zdravkom Marićem i Tomislavom Ćorićom. Danas će se sastati s ministarkom turizma Nikolinom Brnjac.

Želja im je, kako je kazao, predstaviti viziju nove crnogorske vlade u cilju unapeđenja odnosa.

Bonus video: