Osnovan Njemački poslovni klub: Cilj nam je da privučemo investicije

Njegovi osnivači su Lovćen banka, Crnogorski Telekom, informaciono-komunikaciona kompanija S&T - Crna Gora, Društvo za međunarodni vazdušni ekpres "Kingscliffe Distribution" (DHL) i Željko Uljarević

25285 pregleda 146 reakcija 9 komentar(a)
Sa današnjeg predstavljanja kluba, Foto: Luka Zeković
Sa današnjeg predstavljanja kluba, Foto: Luka Zeković

Njemački poslovni klub (DMW) osnovan je danas u Podgorici.

Njegovi ciljevi su, kako su iz udruženja saopštili, unapređenje poslovnog ambijenta u Crnoj Gori u cilju privlačenja većeg broja njemačkih i drugih stranih investicija, promocija bilateralnih i ekonomomskih odnosa i unapređenje saradnje i kontakata sa institucijama i predstavnicima između dvije zemlje.

Njegovi osnivači su Lovćen banka, Crnogorski Telekom, informaciono-komunikaciona kompanija S&T - Crna Gora, Društvo za međunarodni vazdušni ekpres "Kingscliffe Distribution" (DHL) i Željko Uljarević, šef Kancelarije Njemačke razvojne banke KfW.

Predsjednica Odbora direktora DMW i predsjednica Udruženja je Aleksandra Popović, koja je i predsjednica Odbora direktora Lovćen banke.

Popović i Veber
Popović i Veberfoto: Luka Zeković

Popović je saopštila da je njemački kapital uložen u Crnu Goru osnažio i ubrzao razvoj mnogih projekata i biznisa .

"Značajan broj malih i srednjih crnogorskih preduzeća rastao je i razvijao se i uz podršku njemačkih institucija,a nekada mikro i mali biznisi postali su ozbiljne ekonomske priče", rekla je Popović.

Ona je dodala da njemačke kompanije sve više pokazuju interesovanje da značajnije ulažu Crnu Goru i da ovdje razvijaju i šire svoje poslovanje.

"DWH će svojim djelovanjem i kontaktima dodatno povezivati naše dvije zemlje, naše ekonomije i institucije. Naš posao je da kreiramo nove šanse i prilike i da povezujemo projekte i ljude", navela je Popović.

Savjetodavni počasni član Upravnog odbora je njemački ambasador u Crnoj Gori Robert Veber.

Maks Veber
foto: Luka Zeković

Na predstavljanju kluba u prostorijama Lovćen banke, Veber je pozdravio osnivanje kluba i česitao osnivačima na ovom koraku. Njime će se, kako smatra Veber, ojačati ekonomska saradnja između Njemačke i Crne Gore.

"Ovo je važna šansa za njemačke kompanije u Crnoj Gori i za ekonomske odnose između dvije zemlje. Zbog toga ja sam srećan da imamo novi instrument da sarađujemo i razvijamo odnose između Crne Gore i Njemačke", rekao je Veber.

Milan Marić, iz osnivačke kompanije S&T Crna Gora, naveo je da je cilj udruženja da privuče što više investicija iz Njemačke u Crnu Goru.

"Cilj nam je da privučemo što više njemačkih kompanija odnosno investicija u Crnoj Gori pa čak i turiste i da prevaziđemo sve ekonomske barijere za dolazak njemačkih investitora. Želimo takođe da privučemo što više dobrih crnogorskih kompanija da nam budu partneri u ovom poslu", rekao je Marić.

Siniša Milutinović, iz DHL-a, je uputio poziv potencijalnim novim članovima da prepoznaju "dobar poslovni ambijent".

Njemački poslovni klub
foto: Luka Zeković

"U ime osnivača DMW bih pozdravio njemačkog ambasadora koji je otvorio vrata i dao početnu ideju i očekujem uspješnu saradnju sa njemačkim firmama koje bi ovo društvo prepoznale kao povoljan poslovan ambijent. Očekujemo nove članove, ovo je ujedno i poziv da prepoznaju nešto novo što se u Crnoj Gori pokreće", rekao je Milutinović.

Glavni izvršni direktor Lovćen banke Vinko Nikić je kazao da je ovo nova šansa sa novim idejama koje će poboljšati odnose između dvije zemlje.

"Svjedoci smo danas novog povezivanja Crne Gore i Njemačke putem osnivanja poslovnog kluba. Ovo vidimo kao novu poslovnu šansu, rađanja novih ideja i produbljivanje tradicionalnih dobrih odnosa sa aspekta razvoja našeg ekonomskog i cjelokupnog ambijenta, ali i samom činjenicom da je u pitanju Njemačka država, koja je jedna od najvećih ekonomskih svjetskih sila. Time vidiimo šansu za dalji razvoj biznisa i stvaranje kvalitetnog ambijenta za dolazak ostalih strateških partnera", rekao je Nikić.

Bonus video: