Najveći divlji objekat u rukama Upravnog suda

Na odluku Ministarstva o rušenju zgrade, izgrađene bez papira u zaleđu plaže Jaz, investitor uložio žalbu

15306 pregleda 10 komentar(a)
Prijevor panorama, Foto: Vuk Lajovic
Prijevor panorama, Foto: Vuk Lajovic

Rušenje najvećeg divljeg objekta u opštini Budva, zgrade od gotovo 4.000 kvadrata investitora Gojka Kovačevića, izgrađene bez ijednog papira u naselju Prijevor u zaleđu plaže Jaz, čeka odluku Upravnog suda.

To je navedeno u odgovoru Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma dostavljenog “Vijestima“.

“Urbanističko-građevinska inspekcija Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma - Direktorata za inspekcijske poslove i licenciranje, donijela je 11. februara prošle godine rješenje kojim je investitoru G.K. naređeno rušenje predmetnog objekta, spratnosti P+2, jer se radovi izvode nakon izrečene upravne mjere zabrane i bez podnesene prijave za građenje i dokumentacije iz člana 91 Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, zbog čega je protiv navedenog subjekta nadzora podnijeta i krivična prijava”, saopšteno je “Vijestima” iz resornog ministarstva.

Kako su dodali, on je podnio tužbu Upravnom sudu na rješenje drugostepenog organa kojim je odbijena žalba na rješenje o rušenju i taj postupak je u toku.

“Kako su rješenja i odluke Upravnog suda pravno obavezujuće za postupanje ovog inspekcijskog organa po okončanju ovog postupka pred Upravnim sudom, u zavisnosti od odluke istog, postupiće se u daljem postupku realizacije administrativnog izvršenja rješenja o rušenju preko službe DOO ‘Zaštita prostora Crne Gore’”, navode iz Ministarstva.

Da cvjeta divlja gradnja u metropoli turizma ukazali su još minulog ljeta, za vrijeme nasilne smjene vlastu u Budvi, lokalne Demokrate, kada su pozvale tadašnjeg premijera i v.d. ministra održivog razvoja Duška Markovića, revoltirani ekspresnom akcijom rušenja konaka u Ulcinju, da poruši i divlje dograđeni dio hotela “Budva“ na gradskom šetalištu, ali i nelegalno izgrađenu zgradu na Prijevoru. Demokrate su navele da su slučaj u Prijevoru prijavili dok je zgrada bila u temeljima, a da ona sada ima 4.000 kvadrata, dok su zbog dogradnje hotela “Budva” više puta javno prozivali inspekciju i resorno ministarstvo, ali ništa nije urađeno.

“To samo pokazuje da je selektivna pravda gora od svake nepravde. Navedeni primjeri su samo dvije kapi u moru divlje gradnje u Budvi, koja ni u jeku pandemije nijesu jenjavali. Poražavajuća je činjenica da su nadležni u Direktoratu za inspekcijske poslove dozvolili da se od momenta prijave komunalne inspekcije Opštine Budva, u mjestu Prijevor izvode divlji gradjevinski radovi u temeljima, do dana današnjeg ne preduzimaju mjere, pa sada na terenu imamo objekat veličine 4.000 metara kvadratnih”, navele su tada Demokrate u otvorenom pismu Markoviću. Državno preduzeće “Zaštita prostora Crne Gore“ je dogovorilo i kupovinu građevinskih mašina, neophodnih za uklanjanje nelegalno sagrađenih objekata. Vlada je preduzeće “Zaštita prostora Crne Gore“ doo sa sjedištem u Danilovgradu osnovala prošle godine u maju, čime su kako je tada saopšteno, stvoreni uslovi za efikasno administrativno izvršenje rješenja o rušenju, uklanjanju i vraćanju u prvobitno stanje zemljišta i objekata.

Da cvjeta divlja gradnja u metropoli turizma ukazali su još minulog ljeta, za vrijeme nasilne smjene vlastu u Budvi, lokalne Demokrate, kada su pozvale tadašnjeg premijera i v.d. ministra održivog razvoja Duška Markovića, revoltirani ekspresnom akcijom rušenja konaka u Ulcinju, da poruši i divlje dograđeni dio hotela “Budva“ na gradskom šetalištu, ali i nelegalno izgrađenu zgradu na Prijevoru: “Poražavajuća je činjenica da su nadležni u Direktoratu za inspekcijske poslove dozvolili da se od momenta prijave komunalne inspekcije Opštine Budva, u mjestu Prijevor izvode divlji gradjevinski radovi u temeljima, do dana današnjeg ne preduzimaju mjere”

Bonus video: