Milatović: Posvećeni smo evropskim integracijama, jačati regionalnu saradnju

"Nama je trenutno domaći zadatak da ubrzamo reforme, one koje se tiču vladavine prava, ali i one ekonomske politike, na tome puno radimo"

13115 pregleda 18 komentar(a)
Milatović, Foto: Savo Prelević
Milatović, Foto: Savo Prelević

Vlada je posvećena evropskim integracijama, ali i jačoj regionalnoj saradnji, prije svega u oblasti ekonomije, kazao je ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

On trenutno boravi u Beogradu, u okviru posjete zemljama regiona, sve u cilju promocije predstojeće turstičke sezone u Crnoj Gori

Milatović je za Nova.rs ponovio da će prvi letovi kompanije "ToMontenegro" ka Beogradu krenuti prije početka turističke sezone, a da postoje i dodatni zajednički projekti, poput auto-puta Bar-Boljare i Luke Bar, koji će osnažiti ekonomske veze dvije zemlje.

Upitan da li očekuje pomoć Brisela za otplatu kineskog duga, Milatović je kazao da Crna Gora ne očekuje nikakvu pomoć i da se nikada nije radilo o tome.

"Više se radi o ekonomskoj odluci da kredit, koji je u ovim okolnostima percipiran kao skup i koji je u stranoj valuti, refinansiramo kreditom koji je jeftiniji i koji je u domaćoj valuti", naveo je Milatović.

Kazao je i da bi volio da što prije auto-put dođe do granice sa Srbijom.

"Međutim, ta naša želja mora da se stavi u kontekst trenutne situacije i javnog duga u Crnoj Gori, koji je poprilično visok. Trenutno se radi na oporavku ekonomske aktivnosti, naredni korak je dodatna stabilizacija javnih finansija. Paralelno se radi na obezbeđivanju dodatnih izvora finansiranja za razvojne projekte, to je priča oko auto-puta i njegovog spajanja sa srpskim dijelom. Ministar kapitalnih investicija intenzivno radi sa srpskom stranom, potpuno je prirodno da zajednički pristupimo pred određene treće strane, kako bismo ga zajednički završili u što kraćem roku", rekao je Milatović.

Naveo je da je zajedno sa ministrom finansija i socijalnog staranja Milojkom Spajićem bio u posjeti zemljama regiona u cilju privlačenja turista.

"U Hrvatskoj smo se sreli sa potpredsjednikom Vlade i ministrima finansija i turizma, ali i sa par uspješnih hrvatskih privrednika, kako bismo im prezentovali jednu novu vizuju crnogorske vlade, i zatražili dodatnu pomoć Hrvatske na putu Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji. Nakon toga smo bili u Bosni I Hercegovini, na sastancima sa najvećim državnim zvaničnicima. Danas se ta turneja završava mojim dolaskom u Beograd, gdje sam se sreo sa ministarkom privrede i predsjednikom Privredne komore. Cilj svih posjeta je prezentacija nove vlade, njenih vizija, dodatni impuls regionalnoj saradnji, snažna poruka i ruka prijateljstva, sve u cilju poboljšanja regionalne ekonomske saradnje".

Milatović je istakao da Hrvatska može dodatno da bude promoter Crne Gore u Briselu na putu ka EU, te da je hrvatska strana prilično dobro prihvatila i razumjela potrebe crnogorske vlade.

"Crna Gora je geografski evropska zemlja, kao i cio region Zapadnog Balkana. Bez potpune integracije Evropska unija kao cjelina neće biti potpuna. To je opšteprihvaćeno u Briselu, a čini mi se i na Zapadnom Balkanu. Sve zemlje teže tome, neka je naprednija, a Crna Gora je zasigurno lider evropskih integracija. Mi mislimo da je sve to moglo da ide brže, pa ćemo se kao nova vlada potruditi da proces evropskih integracija teče brže nego što je do sada bio slučaj. Nama je trenutno domaći zadatak da ubrzamo reforme, one koje se tiču vladavine prava, ali i one ekonomske politike, na tome puno radimo", naveo je Milatović.

Bonus video: