Bivši prije smjene potrošili novac za sponzorstva EPCG

Bivša uprava bez jasnih kriterijuma podijelila skoro 800 hiljada eura na sponzorstva i donacije

17493 pregleda 120 reakcija 26 komentar(a)
Foto: Ivan Petrusic
Foto: Ivan Petrusic

Elektroprivreda Crne Gore ove godine za sponzorstva izdvojiće 775 hiljada eura. Tu odluku, u koju su “Vijesti” imale uvid, donio je bivši odbor direktora EPCG 10. februara, koji je smijenjen na Skupštini akcionara 16. marta, ali je u međuvremenu skoro sav ovaj novac već podijelio.

U odluci nijesu navedeni kriterijumi po kojima je dijeljen novac za sponzorstva, iako se radi o velikim iznosima.

Odbor direktora ovlastio je tadašnjeg izvršnog direktora Igora Noveljića da sklopi pojedinačne ugovore prema kojima će biti uređena međusobna prava i obaveze po osnovu dodjeljenih sponzorstava.

Novi izvršni direktor Elektroprivrede Nikola Rovčanin “Vijestima” je kazao da se sa ovakvom praksom dodjele novca bez jasnih kriterijuma mora prestati.

“Očito da je prethodno rukovodstvo kada je postala izvjesna njihova smjena, u poslednjim nedjeljama donijelo brzopoteznu odluku da dodijeli sponzorstva bez ikakvih kriterijuma. Nemam ništa protiv da EPCG kao društveno odgovorna kompanija pomaže sport, zdravstvo, prosvjetu i različite društveno korisne aktivnosti, ali odluke koje se donose preko noći uz očigledno favorizovanje jednih, a degradaciju drugih, za mene nijesu prihvatljive. U odluci odbora direktora koja je usvojena na bazi informacije izvršnog direktora očigledan je disbalans i favorizovanje, ali je isto tako očigledna diskriminacija i izostanak umjerenosti u upravljanju novcem građana Crne Gore. Na ovakvo ponašanje i odnos mora se staviti tačka. Podsjećam da je EPCG u 2020. godini koja je bila izborna dodijelila 1,4 miliona donacija i sponzorstava, a potom samo jednog dana u februaru ove godine još 755.000 eura. Podrška da, ali uz odgovarajuće kriterijume”, rekao je Rovčanin.

Najviše novca 200.000 eura isplaćeno je Košarkaškom klubu Sutjeska iz Nikšića a sto hiljada istoimenom Fudbalskom klubu iz tog grada. Košarkaški klub Sutjeska dobio je dva i po puta više novca nego cijeli Košarkaški savez Crne Gore kome je dodjeljeno 80.000 eura. Isto toliko novca dodijeno je i Rukometnom savezu Crne Gore.

Vaterpolo i plivački savez, čiji je godnama sponzor Elektroprivreda dobio je 170.000 eura. Pedeset hiljada eura uplaćeno je Fudbalskom klubu Rudar iz Pljevalja.

Po deset hiljada eura dodjeljeno je Plivačko-vaterpolo klub iz Nikića i Sindikalnoj organizaciji zalospelnih EPCG.

Za organizaciju muzičkog festivala Lake fest u Nikšiću bivši Odbor direktora čiji je predsjednik bio Đoko Krivokapić izdvojeno je 15.000 eura.

Po pet hiljada eura dobile su organizacije i projekti: Šahovski klub Elektroprivrede, CIGRE, Energy Party Buss-NK-PŽ-PG, Studentski sportski savez Crne Gore, Contorfably Numb - Festival City Grove, NVO Pro Future - Bedem fest Nikšić i Made in NeW York - Jezz festival.

Bonus video: