Kontroli letenja još 2,07 miliona

Montenegro erlajns zasad dužan 9,4 miliona Kontroli letenja bez dodatnih kamata, a u toku su još dvije parnice
160 pregleda 0 komentar(a)
SMATSA, Montenegro erlajns, Montenegro Airlines
SMATSA, Montenegro erlajns, Montenegro Airlines
Ažurirano: 02.12.2017. 12:25h

Privredni sud usvojio je i drugu tužbu Kontrole letenja Srbije i Crne Gore (SMATSA) protiv domaće avio-kompanije Montenegro erlajns (MA) koja joj je dužna, po pravosnažnosti presude, da plati ukupno oko 2,07 miliona eura, potvrđeno je juče “Vijestima” iz izvora bliskih sudu.

Glavnica duga avio-kompanije u tom sporu je 1,75 miliona, a dosuđene kamate 324,2 hiljade. To nije konačan iznos duga, jer će se kamate na glavnicu duga dodatno obračunavati do pravosnažnosti presude i konačne isplate duga.

To je za mjesec druga prvostepena presuda suda u korist SMATSA, a protiv MA.

Iz PR službe SMATSA potvrđeno je juče „Vijestima“ da su donesene dvije prvostepene presuda u dva sudska spora u Crnoj Gori i da je sada u toku postupak po jednoj žalbi koja je u međuvremenu od MA predata Apelacionom sudu Crne Gore.

Iz SMATSA su najavili da će „Vijestima“ početkom naredne sedmice dati više informacija o tim sporovima i dugovanjima MA.

“Vijesti” su prekjuče objavile da je Privredni sud usvojio tužbeni zahtjev SMATSA protiv domaće MA koja joj je dužna da plati oko 7,4 miliona eura. Prethodno je tokom sudskog postupka vještak finansijske struke Hamid Šabović nedvosmisleno utvrdio dug avio-kompanije.

Iz MA je preksinoć saopšteno da nije tačan navod u tekstu 'Vijesti' da je Privredni sud donio presudu u jednom parničnom postupku na vrijednost spora od 7,4 miliona i da se pored tog parničnog postupka vode još tri parnice pred Privrednim sudom. Navodi MA ne odgovaraju istini. Zbog toga „Vijesti“ objavljuju ilustraciju - izvod prve strane prvostepene presude Privrednog suda iz koje se nedvosmisleno vidi da je vrijednost spora koji je izgubio MA 7.388.895 eura.

Dužnik je po osnovu glavnice duga u presudi dužan 4.923.922 eura plus 2.464.974 eura dosuđene kamate, kako su to “Vijesti” već objavile. Počev od 30. septembra do konačne isplate obračunava se dodatna kamata i glavnica duga tako da je u konačnom dug MA još veći.

Iz MA su saopštili, da su pred Privrednim sudom pokrenuta četiri parnična postupka po tužbi SMATSA protiv nacionalnog avio-prevoznika ukupne vrijednost oko 7,4 miliona. Ni to, međutim, nije tačno jer se samo iz priložene prve presude jasno vidi da je toliko vrijednost samo jednog od četiri spora, prvostepeno okončanog.

Pored dvije navedene presude prema kojima je MA dužan oko 9,4 miliona eura, bez dodatnih kamata koje se obračunavaju počev od 30. septembra, u Privrednom sudu su u toku još dvije parnice nastale po tužbi SMATSA protiv MA. Iz MA tvrde da su „u toku pregovori u pravcu postizanja Sporazuma o vansudskom poravnanju”.

Bonus video: