Nastavak pregovora Vlade sa advokatima

Advokati prijete štrajkom, a juče razgovarali sa premijerom

4587 pregleda 38 reakcija 38 komentar(a)
Ovakva fiskalizacija ne postoji za advokate u regioni ni u većini zemalja EU: Begović, Foto: BORIS PEJOVIC
Ovakva fiskalizacija ne postoji za advokate u regioni ni u većini zemalja EU: Begović, Foto: BORIS PEJOVIC

Predstavnici Advokatske komore juče su razgovarali sa premijerom Zdravkom Krivokapićem povodom spora u vezi sa tim da li se elektronska fiskalizacija računa može odnositi na tu djelatnost, a dogovoreno je da se advokatima omogući novi sastanak sa predstavnicima Ministarstva finansija i Upravom prihoda.

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović kazao je “Vijestima” nakon sastanka da su predsjedniku Vlade prenijeli svoje stavove i činjenice da advokatska djelatnosti ne može biti obuhvaćena ovakvim vidom fiskalizacije, da ni u jednoj zemlji u regionu ne postoji takva praksa, kao i da su u većini zemalja Evropske unije izuzeti od nje.

“Saopštili smo da već mjesecima imamo kontakte sa Ministarstvom i Upravom prihoda o ovom problemu i da nijesmo naišli na razumljevanje za naše stavove. Naveli smo i da vrijeme za eventualni dogovor ističe jer elektronska fiskalizacija treba da počne 1. juna, odnosno za manje od mjesec. Premijer nas je korektno saslušao, bio je tolerantan i obećao je posredovanje u novom sastanku sa nadležnima. Saopštili smo i našu ranije odluku da ćemo u slučaju nepostizanja dogovora pokrenuti štrajk advokata i proteste ispred sudova, premijer je na to kazao da se nada da neće doći do toga i da će se pronaći kompromis”, naveo je Begović.

Iz Ministarstva finasija juče je prije sastanka izdato saopštenje u kojem se navodi da je advokatska djelatnost nedovosmisleno obveznik fiskalizacije.

Begović je naveo da im je bilo simptomatično da se tako saopštenje šalje pred sastanak sa premijerom i da su mu to prenijeli.

“Krivokapić je kazao da je uvjeren da je termin slanja tog saopštenja bio slučajan i da je nastao kao rezultat prethodnih događaja a ne da utiče na ovaj naš sastanak sa njim”, kazao je Begović.

Iz Advokatske komore je ranije saopšteno da bi uvođenje elektronske fiskalizacije kod njih na ovakav način značilo da bi odmah kada ih klijent angažuje oni morali da obračunaju troškove i izdaju fiskalni račun, čime bi odmah postajali dužnici poreza na taj iznos, bez obzira na to da li će i kada naplatiti novac od klijenta, odnosno da li će postići uspjeh u pravnom poslu za koji su angažovani.

Iz Ministarstva su juče saopštili da ne odustaju od fiskalizacije advokatske djelatnosti, ali da shvataju njihovu specifičnost i da će u komunikaciji “uložiti napore da se u što kraćem periodu pronađe modalitet kroz koji će se tehničko rješenje za vršenje fiskalnog servisa moći primijeniti u uslovima poslovanja advokata”.

Bonus video: