Vlada donijela plan pripreme ljetnje turističke sezone

Iz Vlade su kazali da je posebna pažnja posvećena promociji Crne Gore na značajnim emitivnim tržištima, sa kojih se očekuje turistička tražnja u skladu sa oporavkom turizma od uticaja pandemije

8426 pregleda 8 komentar(a)
Sa sjednice Vlade, Foto: Gov.me
Sa sjednice Vlade, Foto: Gov.me

Vlada je donijela plan pripreme ljetnje turističke sezone za ovu godinu, koji sadrži jasno definisane aktivnosti, nosioce, rokove i finansijska sredstva za njihovu realizaciju.

Iz Vlade je saopšteno da su planom obuhvaćene aktivnosti koje će do početka i tokom sezone realizovati institucije na državnom i lokalnom nivou, kao i preduzeća koja su direktno ili indirektno uključena u pripremu sezone.

Kako su naveli, sprovođenje pojedinih aktivnosti otpočelo je već krajem prošle godine, kako bi se stvorile pretpostavke za postizanje što boljih rezultata tokom predstojeće sezone.

Iz Vlade su kazali da je posebna pažnja posvećena promociji Crne Gore na značajnim emitivnim tržištima, sa kojih se očekuje turistička tražnja u skladu sa oporavkom turizma od uticaja pandemije.

"Planirane aktivnosti, pored ostalog, obuhvataju radove na unapređenju infrastrukture, unapređenje kvaliteta usluga u turizmu i povezanim sektorima, povećanje raznovrsnosti turističkog proizvoda, smanjenje sive ekonomije i podsticanje zapošljavanja domaće radne snage“, navodi se u saopštenju.

Vlada je utvrdila Predlog zakona o potvrđivanju ugovora između Crne Gore i Monaka o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja i sprečavanju izbjegavanja plaćanja poreza na dohodak.

U diskusiji na sjednici Vlade istaknuto je da se ugovorom unapređuje poreski ambijent za međunarodno poslovanje i investiranje i dobija efikasan mehanizam za razrješenje problema dvostrukog oporezivanja.

"Eliminisanjem dvostrukog oporezivanja dohotka rezidenata Crne Gore i Monaka se, uz generalnu primjenu načela jednakog poreskog tretmana fizičkih i pravnih lica, obezbjeđuje fiskalna i pravna sigurnost i osigurava pozitivno dejstvo poreskih olakšica radi stimulisanja ulaganja“, kaže se u saopštenju.

Vlada je usvojila informaciju o pokretanju postupka protiv Crne Gore od strane Sekretarijata Energetske zajednice (EZ) u vezi sa Termoelektranom (TE) Pljevlja i pravilima direktive Evropske unije (EU) o ograničavanju emisije određenih zagađivača u vazduhu od strane velikih termo postrojenja.

Kako je saopšteno, Sekretarijat EZ je preliminarno zaključio da TE Pljevlja, kao jedino veliko postrojenje za sagorijevanje koje radi u Crnoj Gori, navodno nije poštovalo pravila iz direktive o ograničavanju emisije određenih zagađivača u vazduh od strane velikih termo postrojenja.

"Kao i da je TE Pljevlja kao postrojenje dostigla ograničenje od 20 hiljada radnih sati do kraja prošle godine, a nije u skladu sa standardima direktive prestala sa radom, kako se to zahtijeva pravilima EZ“, kaže se u saopštenju.

Iz Vlade su naveli da je slanjem uvodnog pisma Sekretarijat EZ pokrenuo preliminarni postupak, čija je svrha pružanje mogućnosti Crnoj Gori da se izjasni se na navode o navodnom nepridržavanju pravila EZ u roku od dva mjeseca i omogućavanje Sekretarijatu da utvrdi potpunu pozadinu konkretnog predmeta.

"Kako bi se u tom postupku izdejstvovao najpovoljniji ishod, a koji ne bi smio značiti gašenje TE Pljevlja, u smislu potrebe za održavanjem snabdijevanja energijom, zaključeno je da se obavezuje Elektroprivreda da kao operater za postrojenje TE Pljevlja, preduzme sve pravne radnje i obezbijedi sve uslove u cilju zaštite prava Crne Gore u postupku pred EZ“, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade su kazali da je Ministarstvo kapitalnih investicija zaduženo da prati i pruži aktivnu podršku Elektroprivredi u tom postupku i da zajedno pripreme nacrt izjašnjenja na uvodno pismo Sekretarijata EZ u postupku koji se pred tim tijelom vodi.

Bonus video: