"cilj da se omogući rad sa postojećom tehnologijom do rekonstrukcije"

Prijava državi zbog rada TE Pljevlja

Bivša Vlada i bivši menadžment EPCG propustili da završe rekonstrukciju u predviđenom roku

2153 pregleda 1 komentar(a)
Termoelektrana Pljevlja
Termoelektrana Pljevlja

Sekretarijat Energetska zajednica podnio je prijavu protiv Crne Gore zbog toga što je prošle godine istekao rok od 20.000 radnih sati rada Termoelektrane Pljevlja sa zastarjelom tehnologijom koja je veliki izvor zagađenja vazduha. Vlada i Elektroprivreda imaju rok od dva mjeseca da pripreme odgovor na ovu prijavu, a cilj je da omoguće rad TE Pljevlja sa postojećom tehnologijom do njene rekonstrukcije.

To je navedeno u informaciji koju je juče usvojila Vlada.

Bivša vlast je još prije pet godina pokrenula pregovore sa Energetskom zajednicom u vezi s rekonstrukcijom TE i dobijanjem novih sati rada sa starom tehnologijom, ali to vrijeme nije iskoristila da završi svoje obaveze zbog čega se Crna Gora sada nalazi pred opasnošću da TE prestane sa radom ili da država plaća značajne penale zbog kršenja međšunarodnih obeveza.

Crna Gora je obveznik Direktive o ograničenju emisija zagađenja vazduha iz velikih termo postrojenja, ali posljednjih godina ništa nije urađeno da bi se ispunile obaveze. Tek u junu prošle godine je potpisan ugovor za konzorcijum kojeg predvodi kineski DEC, a u kome su i podgoričke firme Bemax, BB Solar i Permonte, kome je avansno uplaćeno deset miliona eura ali radovi još nijesu ni počeli. Novi menadžment EPCG je najavio da će provjeriti ovaj ugovor ukupno vrijedan 54 miliona eura.

Iz Vlade je juče saopšteno da će se Ministarstvo kapitalnih investicija i EPCG aktivno uključiti u proceduru pred Energetskom zajednicom kako bi se izdejstvovao najpovoljniji ishod a koji ne bi smio značiti gašenje TE Pljevlja.

Termoelektrana je najveći i najstabilniji proizvođač električne energije u Crnoj Gori, koji obezbijedi oko polovinu ukupnih potreba svih potrošača.

Preporučujemo za Vas