Ustavni sud ruši zakon za otpremnine?

Otpremnine po ovom zakonu već dvije godine čeka 414 bivših radnika Kombinata aluminijuma
217 pregleda 4 komentar(a)
protest radnici KAP, Foto: Boris Pejović
protest radnici KAP, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 01.12.2017. 17:29h

Ustavni sud je u srijedu donio rješenje kojim se pokreće postupak za ocjenu ustavnosti Zakona o izmirenju obaveza prema radnicima Kombinata aluminijuma koji su, usljed stečaja preduzeća, ostvarili pravo na penziju.

Bivši radnici KAP-a njih 414, koji su u drugoj polovini 2013. bili primorani da napuste kompaniju zbog pokretanja stečaja, nekoliko godina čekaju isplatu 5,45 miliona eura otpremnina, u skladu sa Zakonom o izmirenju obaveza, zatečeni su ovom odlukom.

“Naprosto smo zatečeni jer nijesmo ni znali da postoje inicijative iz 2017. godine za ocjenu našeg Zakona. Sumnjamo u spregu izvršne vlasti i ovog suda jer se posljednjih godina sve radi kako radnici u Crnoj Gori ne bi mogli doći do svojih prava i pravde. U tome učestvuju jedan broj sudija i advokata. Vlada kao da želi prekid pozitivnog rješenja našeg problema. Mi nećemo odustati”, kazao je “Vijestima” Nikola Raković, ovlašćeni predstavnik bivših radnika KAP-a.

Osnovni sud u Podgorici nedavno je donio dvije prvostepene presude u njihovu korist i obavezao Vladu da nakon pravosnažnosti presude isplati ranije obećane otpremnine prema Socijalnom program iz 2009. godine, u ukupnom iznosu od oko pet miliona.

Kancelarija Zaštitnika imovinsko-pravnih interesa države Dragane Đuranović žalila se Višem sudu na presude Osnovnog suda u korist penzionera KAP-a i konačne odluke više sudske instance tek se očekuju.

“Očekujemo pozitivne presude na svim nivoima. Kada je bila prva inicijativa za ocjenu ustavnosti ovog Zakona tokom 2016. godine mi smo Ustavnom sudu još tada dostavili sve validne argumente”, napomenuo je Raković.

On je podsjetio da je pored Zakona o izmirenju obaveza i Zakon o budžetu predvidio isplatu otpremnina bivšim radnicima KAP-a, ali da do toga na kraju nije došlo jer premijer Marković, kako napominje Raković, nije ispunio svoje obećanje da će otpremnine za 414 bivših radnika biti isplaćene do kraja februara ove godine.

Bonus video: