Bivši radnici tuže stečajnu upravu DKP-a

Tužbom se traži nadoknada štete po osnovu manje isplaćenih zarada, doprinosa za PIO, zdravstveno i za osiguranje od nezaposlenosti, nadoknada štete po osnovu neisplaćenih godišnjih odmora
67 pregleda 0 komentar(a)
DKP, Duvanski kombinat, Foto: Savo Prelević
DKP, Duvanski kombinat, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 01.12.2017. 17:06h

Bivši radnici Duvanskog kombinata u stečaju, njih 55, tužili su Privrednom sudu tu kompaniju zbog zakidanja prilikom isplate zarada tokom trajanja stečaja i još po nekoliko osnova. Tužbom traže nadoknadu štete koju bi, u ovom sudskom postupku, trebalo da utvrdi vještak finansijske struke.

Radnici u tužbi tvrde da je Duvanski kombinat u stečaju, kojeg zastupa stečajni upravnik Veselin Raičević, zakidao radnike prilikom isplate zarada i uplate pripadajućih doprinosa.

Tužbom se traži nadoknada štete po osnovu manje isplaćenih zarada, nadoknada štete po osnovu poreza na lična primanja, doprinosa za PIO, zdravstveno i za osiguranje od nezaposlenosti, nadoknada štete po osnovu umanjenja neto zarade po osnovu obustave za kredit i nadoknada štete po osnovu neisplaćenih godišnjih odmora.

Tužba je podnijeta još u februaru ove godine, ali je parnica tek nedavno počela i do sada je održano jedno ročište.

Bivši radnici tvrde da nijesu bili angažovani tokom stečaja po osnovu validnih ugovora o radu, da im stečajna uprava samovoljno umanjivala primanja bez prethodno donijete odluke, da im nije isplaćivana naknada po osnovu korišćenja godišnjeg odmora, niti su dobijali rješenja o godišnjim odmorima.

Kako u posjedu imaju jedne obračunske liste zarada sa odbijenim doprinosima, a iz Poreske uprave su dobili sasvim druge sa značajno nižim iznosima uplaćenih doprinosa, sumnjaju da se u kompaniji vodilo dvostruko knjigovodstvo zbog čega posebnom tužbom gone stečajnu upravu.

Sumnjaju da im pravi iznosi zarada nijesu isplaćivani u periodu od juna 2015. do 12. februara 2016. godine, kada su bivši radnici, a danas tužioci napustili tu kompaniju.

Stečaj u najstarijoj državnoj kompaniji pokrenut je u drugoj polovini 2015, koja je jedno vrijeme radila cigarete za inostranog kupca. Preostalih 11 radnika starog DKP-a u stečaju angažovani su u Novom duvanskom kombinatu, kojim gazduju arapski investitori i koji već devet mjeseci kasne sa izgradnjom nove fabrike i početkom proizvodnje.

Bonus video: