Ustupiti ili preuzeti je isti pojam

Odgovor novinara “Vijesti” bivšem direktoru Fonda za zdravstveno osiguranje Seadu Čirgiću

17327 pregleda 15 komentar(a)
Čirgić, Foto: Luka Zekovic
Čirgić, Foto: Luka Zekovic

Gospodine Čirgiću,

Vjerujem da govorimo istim jezikom (kako god se zvao od ovih više ponuđenih varijanti) i da znate šta znači termin sinonim - riječi koje imaju slično značenje. U skladu sa tim, ono što je za Vas “ustupiti”, za mene je “preuzeti”.

Sinonimi za “ustupiti” (što možete lako provjeriti) su, osim “preuzeti”, još i “dati”, “predati”, “dodijeliti”, “prepustiti”, “proslijediti”, “povjeriti”... Da ne nabrajam više.

Koju god od ovih riječi da upotrijebimo imaće isto značenje - da je Fond za zdravstveno osiguranje dok ste Vi bili direktor preuzeo na sebe obavezu da privatnoj bolnici “Kodra” plaća rate za kredit kod Investicino-razvojnog fonda (IRF). Naravno, ovo sve piše u ugovoru o cesiji koji nije realizovan u praksi, što je pisalo i u jednom i u drugom mom tekstu na ovu temu.

Dalje, novinarska praksa nalaže da se tekstovi pišu što jednostavnije i jezikom koji je razumljiv široj čitalačkoj publici koja ne barata uskostručnim ekonomskim terminima i birokratskim jezikom, pa je u skladu sa tim pravilom objašnjen član 3 iz ugovora o cesiji, a u kome piše da će Fond izmirivati obaveze po osnovu ugovora o kreditu.

Ovo što ste Vi naveli u Vašem reagovanju se odnosi na član 1 ugovora što je isto napisano u mom tekstu jezikom za širu čitalačku publiku, a to je da je Fond dužnik po osnovu faktura za zdravstverne usluge koje je “Kodra” pružala.

Vi tvrdi da ništa nijeste tajno radili. Ja Vam ne vjerujem. U Vaš rad sumnjam nakon svega onoga što je Državna revizorska institucija navela u završnim računima godišnjih budžeta o neizmirenim obavezama Fonda, koje su rasle iz godine u godinu. Neke zdravstvene ustanove su čekale uplate, a prema drugima ste se, kako sami kažu, “racionalno ponašali”. Valja se jednako “racionalno ponašati” prema svima.

Kad kažete da nema ništa tajno u Vašem radu, zašto zvanično javnost nijeste obavijestili o ugovoru za cesiji kojim ste, da opet pojednostavim zbog šire čitalačke publike, garantovali za kredit kod IRF-a. Da ste to uradili možda bi se još neka privatna zdravstvena ustanova javila da budete “racionalni”, odnosno, da im garantujete za kredit.

Lično znam za jednu privatnu stomatološku ordinaciju iz Bara koja je pokušala da uzme kredit od IRF-a da kupi stomatološku stolicu, ali nije došla do kredita zbog nedovoljnog sredstva obezbjeđenja. Možda, da su znali za Vašu velikodušnost u slučaju “Kodre”, pa da su Vam se obratili da i njima potpišete ugovor o cesiji kao garanciju za kredit.

Neću dalje dužiti. Vjerujem da će javnost imati prilike i u narednom periodu da se uvjeri u učinke Vašeg rada.

Na kraju, da se osvrnem i na posljednju rečenicu iz Vašeg reagovanja - da očekujete izvinjenje. Od mene ga neće dobiti jer ne vidim razlog za to.

Marija Mirjačić

Povezani članci

06. Maj 2021.

Tajno preuzeli dug privatne bolnice

07. Maj 2021.

Ugovor o cesiji nije aktiviran

Bonus video: