Milatović: Želejezara je za Nikšić više od fabrike, Vlada želi da ova kompanija nastavi sa radom

Takođe, Milatović je podsjetio na opravdanu zabrinutost 270 radnika, nakon što je prethodne sedmice zaustavljena proizvodnja u fabrici, čime su radnici poslati na tromjesečni plaćeni odmor - uz smanjenje plate od 30 %.

8873 pregleda 75 reakcija 13 komentar(a)
Milatović, Foto: Savo Prelević
Milatović, Foto: Savo Prelević

Ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović je danas održao on-line sastanak sa izvršnim direktorom Tosyali Holding, g-dinom Suhat Korkmaz-om. Gospodin Korhmaz je upoznao ministra sa izazovima u poslovanju sa kojima se suočava njihova kompanija u Crnoj Gori.

Milatović je istakao značaj Željezare za Crnu Goru te da je, kao što je već najavio na sastanku održanom prošle nedelje u fabrici, Vlada spremna da u skladu sa svojim mogućnostima, podrži ponovno pokretanje proizvodnje u Željezari.

„Željezara je za Nikšić više od fabrike. Radnici, Vlada, zajednica žele da ova kompanija nastavi sa radom i još jednom iskazujem dobru volju svih nas da se to i ostvari. Nikšićka željezara je jedina članica Tosyali Holding grupe koja se nalazi u Evropi, pored ostalih koje ova firma ima u Turskoj, Alžiru, Senegalu i Angoli, i kao takva, uz snažno zalaganje nove Vlade da uvede zemlju što prije u EU, može u narednom periodu predstavljati dobru ulaznicu turskog holdina za veliko EU tržište. Takođe, željezara bi mogla da ima u narednom periodu i značajniju ulogu prilikom korišćenja njenih proizvoda u razvoju drugih privrednih grana u Crnoj Gori, a prije svega u građevinarstvu.“ kazao je Milatović.

On je podsjetio na podršku koju je Crna Gora do sada pružila Željezari na ime poreza i doprinosa u visini od 1,2 miliona u prethodne 3 godine kroz uredbu o biznis zoni, kao i kroz povoljniju cijenu električne energije.

Takođe, Milatović je podsjetio na opravdanu zabrinutost 270 radnika, nakon što je prethodne sedmice zaustavljena proizvodnja u fabrici, čime su radnici poslati na tromjesečni plaćeni odmor - uz smanjenje plate od 30 %.

Milatović ponovio je predlog da se razmotri da smanjenje zarada za naredna tri mjeseca bude na nivou od 10% (a ne na nivou od 30% kako je sada predloženo od strane menadžmenta kompanije), da se nastave razgovori sa vlasnikom “TOSYALI holding” i, u narednom periodu ponovi sastanak, na kojem će se moći preciznije i jasnije govoriti o budućnosti ove kompanije.

Korhmaz je obećao da će ovaj prijedlog biti razmatran unutar Tosyali Holding-a.

Na kraju sastanka je dogovoreno da Tosyali Holding i zvaničnim putem uputi svoje zahtjeve Vladi Crne Gore, koja će ih u najkraćem roku razmotriti. Naredni sastanak je planiran krajem mjeseca.

Bonus video: