Projekat Opštine Ulcinj pod lupom policije

Inspektori kriminalističke policije ispituju da li je i koliko država oštećena u poslu sa KfW bankom u kome je Vlada garantovala za kredit od 20 miliona za projekat rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže. Opštini na naplatu stigla prva rata od 900.000 eura, a projekat za koji je novac dobila 2015. godine još nije počela

19522 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Inspektori kriminalističke policije provjeravaju da li je i koliko država oštećena u poslu sa Njemačkom razvojnom bankom (KfW) u kome je Vlada garantovala za kredit od 20 miliona eura Opštini Ulcinj za projekat rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže, saznaju “Vijesti”.

Povodom tog slučaja, inspektori su krajem prošle sedmice bili u posjeti i razgovarali sa čelnicima lokalne uprave, ali nije poznato da li su tom prilikom preuzeli dokumentaciju.

Sa ulcinjskim vlastima u decembru 2013. godine potpisan je ugovor o zajmu 20 miliona od ukupno 36 miliona, koliko je pozajmljeno od KfW-a. Dvije godine kasnije, potpisan je ugovor o prosljeđivanju novca za koji je Vlada dala garanciju.

Realizacija projekta, za koji se lokalna vlast proslavila probijanjem petogodišnjeg grejs perioda još nije počela, ali je zato na naplatu 30. aprila, stigla prva rata kredita u iznosu od 900 hiljada eura koja nije uplaćena.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja traži način da odgodi plaćanje dospjele rate u iznosu od 900 hiljada eura kako bi Ulcinj ostao u igri za vjerovatno najznačajniji projekat u novijoj istoriji grada.

Račun Opštine, prema nezvaničnim informacija “Vijesti”, ipak nije blokiran, ali je gradska kasa odavno na rezervi, pa je loptica sada u dvorištu Vlade, koja je lani upozoravala čelnike grada i na opciju izlaska iz tog kreditnog aranžmana.

Sagovornik “Vijesti” iz Opštine kazao je da lokalna vlast od Vlade očekuje da odloži plaćanje rata što je, kako je naveo, trenutno jedina opcija.

Pomoć od Vlade po tom pitanju, tražio je i predsjednik Opštine Aleksandar Dabović prilikom nedavne posjete ministra ekonomskog razvoja Jakova Milatovića.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja, “Vijestima” su kazali da traže održivo rješenje za ovaj problem.

“Ministarstvo radi na tome da sa svim primorskim opštinama obezbijedi operativni i organizacioni prostor da se nesmetano pripreme i sprovode sve aktivnosti za turističku sezonu.

„Tražimo održivo rješenje, a imamo u vidu da projekat još nije počeo da se sprovodi”, navodi se u kratkom odgovoru na pitanje “Vijesti” da li će i na koji način ministarstvo pomoći Opštinu Ulcinj u vezi dospjeća rata KfW banke.

“Vijesti” su ranije pisale da je ovaj novac obezbijeđen uz garancije Vlade za regulisanje vodosnabdijevanja i otpadnih voda. Opština je već platila naknadu za rizik KfW banci u iznosu od 140.000 eura i povukla 1,2 miliona eura kredita.

Uz dospjelu ratu, da bi novac kredita bio raspoloživ i ove godine, Opština Ulcinj je do kraja 2020. godine morala da obezbijedi dodatnih 2,6 miliona eura na ime penala, odnosno naknade na nepovučeni novac iz njemačkog kredita. Nije poznato da li je ovih 2,6 miliona obezbijeđeno.

Bivši ministar finansija Darko Radunović prije dvije godine dopisom je upozorio tadašnjeg predsjednika Opštine Ljora Nrekića da će Vlada kao garant, ako lokalna vlast u budžet za 2020. godinu ne projektuje iznos od 2,6 miliona eura, kao ekvivalent nepovučenih novčanih sredstava od KFW banke, izaći iz kreditnog aranžmana za najjužniju opštinu.

Radunović je tada podsjetio Nrekića da je država za redovnu naknadu za nepovučeni novac platila nešto više od 347 hiljada eura.

Opština Ulcinj tada je izrazila spremnost za nastavak projekta, a da se nakon isteka roka raspoloživosti novca iz kredita utvrdi koji je to iznos naknade koji treba obezbijediti za produžetak raspoloživosti kredita.

Ministarstvo finansija može blokirati račun

Vlada je krajem 2015. godine usvojila zaključak kojim je predviđeno da Opštini Ulcinj od ukupne investicije, koja iznosi 20 miliona eura, proslijedi kao grant 10 odsto od toga.

„U vezi sa tim, Opština Ulcinj, Ministarstvo održivog razvoja i turizma, Ministarstvo finansija i Vodacom pripremili su Nacrt ugovora o transferu novca. Nacrtom ugovora se predviđa da će se Opštini Ulcinj proslijediti 18 miliona kao kreditna sredstva, dok će dva miliona eura biti proslijeđeno kao bespovratna sredstva. Sredstva KfW banke, Opština Ulcinj će trošiti u skladu sa ugovorom o kreditu i posebnim ugovorom, koji su zaključeni između KfW banke i Vlade – Ministarstva finansija“, piše u Informaciji o realizaciji projekta izgradnje sistema za vodosnabdijevanje i odvođenje otpadnih voda u opštini Ulcinj

Objašnjeno je da će novac od kredita Opština Ulcinj otplaćivati Ministarstvu finansija u periodu od 15 godina, sa pet godina grejs perioda, počev od 30. aprila 2021, pa do 30. novembra 2030. godine. Kamatna stopa koja će se obračunavati za kredit je 1,8 odsto godišnje.

U članu 12 ugovora, koji su 2015. godine potpisali ministri finansija i održivog razvoja i turizma Radoje Žugić i Branimir Gvozdenović, predsjednik Opštine Ulcinj Fatmir Đeka i izvršni direktor Vodakoma Tivat Boris Vuković, piše „da će Ministarstvo finansija, ako Opština Ulcinj ne bude izmirivala svoje ugovorene obaveze, u skladu sa odredbama ugovora aktivirati sredstva obezbjeđenja“

Iako je ugovor o kreditu zaključen 2015. godine sa grejs periodom od pet godina, Opština Ulcinj do ove godine još nije riješila imovinsko-pravna pitanja na gradilištu.

Bonus video: