Vladine mjere usklađene sa pravilima državne pomoći

Ukupna vrijednost tog paketa je 166,075 miliona eura.

6844 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Shutterstock.com
Foto: Shutterstock.com

Agencija za zaštitu konkurencije (AZK) je ocijenila da je Vladin novi paket mjera pomoći građanima i privredi za drugi kvartal (april-jun) ove godine usklađen sa pravilima državne pomoći. Ukupna vrijednost tog paketa je 166,075 miliona eura.

AZK je svim davaocima naredila da maksimalni iznos pomoći po jednom privrednom subjeku može biti do 1,2 miliona eura, dok je do sada ta suma iznosila 800.000 eura. Ta pomoć se može dodijeliti u obliku direktnog bespovratnog novca, poreskih olakšica i povoljnijih uslova plaćanja ili u drugim oblicima, kao što su povratni predujmovi, jemstva, zajmovi i vlasnički kapital...

“Poštovanje najvišeg dozvoljenog iznosa po pojedinačnom korisniku obezbjedjuje se primjenom načela kumulacije (zbrajanja) državne pomoći dodijeljene iz različitih izvora finansiranja, u istu svrhu. Dakle, davaoci državne pomoći su obavezni prije dodjele državne pomoći, obezbijediti poštovanje najvišeg dozvoljenog iznosa, s obzirom na to da se državna pomoć za pandemiju koronavirusa dodjeljuje sa više nivoa vlasti, putem različitih instrumenta dodjele istovrijemeno (prvi, drugi, treći, četvrti paket pomoći, pomoć dodijeljena sa nivoa opština itd.)”, navodi se u rješenju Agencije.

Objašnjeno je da se pomoć ne može dodiijeliti onima koji su bili u finansijskim problemima na kraju decembra 2019. godine, kao ni mikro i malim preduzećima koja su već bila u problemima na kraju decembra 2019. godine ako se nad njima provodi cjelokupni stečajni postupak u skladu s nacionalnim pravom, a još nisu primila pomoć za sanaciju ili pomoć za restrukturiranje.

Podrška ranjivim kategorijama stanovništva, ocjena je Agencije, ne predstavlja državnu pomoć, jer se radi o subjektima koji ne koriste državnu pomoć u obavljanju privredne djelatnosti i nijesu korisnici državne pomoć. Za ranjive kategorije stanovništva je predviđeno ukupno pet miliona eura pomoći i to kroz subvencije mjesečni računa za struju u iznosu od 40 odsto za mjesece april, maj i jun penzionerima sa penzijom nižom od 222 eura i nezaposlenima sa evidencije Zavoda za zapošljavanje na kraju marta. Uslov da bi neko dobio subvenciju je da se električno brojilo na njega vodi.

Vlada je u okviru novog paketa dala i preporuke ooštinama kako da pomognu u aktuelnoj pandemiji. Preporučeno je da razmotre mogućnost oslobaćanja privrednika plaćanja lokalnih komunalnih taksi, naknada za korišćenje puta i putnog zemljišta pored opštinskih i nekategorisanih puteva za pristup komercijalnim objektima za 2021. godinu, revidiranja cijena komunalnih usluga u zavisno od toga da li su objekati privrednih subjekata bili zatvoreni ili ne. Uz to, da u saradnji sa lokalnim turističkim organizacijama, razmotrite mogućnost oslobađanja obveznika plaćanja članskog doprinosa turističkim organizacijama za 2021. godinu, oslobađanja privrednih subjekata obaveze plaćanja poreza na nepokretnosti ili umanjenje te dažbine, te da razmotre prijedlog o obustavi izvršenja prinudne naplate do kraja 2021. godine za lokalne komunalne takse, naknade i izvršene komunalne usluge i smanje zakupnine za pogođene djelatnosti... Ako se opštine odluče da realizuju neku od ovih preporuka, o tome moraju prethodno tražiti mišljenje AZK. Ma. M.

AZK je svim davaocima naredila da maksimalni iznos pomoći po jednom privrednom subjeku može biti do 1,2 miliona eura, dok je do sada ta suma iznosila 800.000 eura

Bonus video: