Raste broj nezaposlenih kad god se najavi pomoć

U martu su se na evidenciju Zavoda prijavile 4.283 osobe, od čega je 701 navela da se prijavljuje jer je dobila otkaz ili joj je prestao radni odnos

28368 pregleda 11 komentar(a)
Značajno porastao broj radnika kojima je istekao ugovor na određeno a kojeg poslodavci nijesu produžili: Zavod, Foto: Luka Zekovic
Značajno porastao broj radnika kojima je istekao ugovor na određeno a kojeg poslodavci nijesu produžili: Zavod, Foto: Luka Zekovic

Na Zavod za zapošljavanje prijavljuje se mjesečno i šest puta više ili nekoliko hiljada nezaposlenih više nego što je u tom mjesecu radnika dobilo otkaz ili im je iz nekog drugog razloga prestao radni odnos, pokazuju podaci iz biltena Zavoda.

Prema biltenu za mart ove godine, na Zavod su se prijavile 4.283 osobe, od čega je 701 navela da se prijavljuje jer je dobila otkaz ili joj je prestao radni odnos. Preostale 3,5 hiljada nijesu imale zaposlenje u skorijem periodu prija prijavljivanja, odnosno nijesu se prijavile zbog gubitka posla.

Nezvanično su iz Zavoda “Vijestima” kazali da se broj prijavljivanja na evidenciju nezaposlenih povećava kada se najavi neka vanredna jednokratna pomoć za nezaposlene, kao što je to i sada bio slučaj.

“Većina onih koji se prijave na evidenciju pred dodijelu pomoć u narednih mjeseci se ne javlja na redovne pozive za zaposlenje ili odbijaju ponude zbog čega budu obrisani sa evidencije, ali se ponovo prijave kada čuju da će biti nove pomoći. Riječ je o osobama koje jesu nezaposlene i ispunjavaju uslove za prijavu i za pomoć, ali u stvari i ne traže zaposlenje jer ili rade na crno ili ih neko drugi izdržava. Do prije tri godine i oni nezaposleni koji ne traže zaposlenje prijavljivali su se na biro zbog ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje. Kada je ukinuta ta obaveza, odnosno pravo na zdravstveno osiguranje se ostvaruje i bez prijave na evidenciju Zavoda, značajno se smanjio zvaničan broj nezaposlenih”, saopšteno je “Vijestima” iz Zavoda.

Broj novoprijavljenih u martu ove godine je četiri puta veći nego u istom mjesecu prošle godine kada se na evidencije prijavio 1.021 nezaposlenih, što je ranije bilo uobičajna mjesečna brojka. Tada je 101 osoba navela da se prijavljuje zbog otkaza ili drugog prekida radnog odnosa, dok su ostali bili oni koji su prije toga bili izbrisani sa evidencije zbog nejavljanja ili nekog drugog razloga pa su se ponovo javili.

Ukupno na evidenciji nezaposlenih na kraju marta bili je 55 hiljada osoba što je za 20 hiljada više nego u istom periodu prošle godine.

Razlika u većem broj onih koji su izgubili posao u martu ove godine (701) u odnosu na isti mjesec prošle godine (101) nastala je zbog povećanja broja onih kojima je istekao ugovor o radu na određeno, ali im ga poslodavac nije produžio. U martu ove godine takvih je bilo 545, a u istom mjesecu lani 85. Takođe, sada je radni odnos prekinut za 53 novoprijavljenih nezaposlenih jer im je bivša firma otišla u stečaj, dok takvih primjera nije bilo u martu prošle godine.

Drugi razlozi za raskid radnog odnosa u martu ove godine bili su u 22 slučaja sporazumni raskid radnog odnosa, u 17 je isplaćena otpremnina zaposlenom za čijim radom je prestala potreba, u devet prestanak rada poslodavca, a u sedam slučajeva likvidacija poslodavca. Četiri zaposlena dobili su otkaz zbog povrede radnih dužnosti i obaveza, dok je u po dva slučaja razlog bio isticanje rada na određeno u svojstvu pripravnika i istek radnog angažmana nezaposlenog lica. U po jednom slučaju razlozi su bili kada zaposleni nije pokazao potrebna znanja i vještine a nema radnog mesta na koje može biti raspoređen, i neopravdani izostanak s posla 5 radnih dana uzastopno, dok je za 26 prekinut radni odnosu iz stavke ostali razlozi utvrđeni zakonom ili kolektivnim ugovorom. U martu prošle godine te brojke su bile značajno manje i ukupno iz svih ovih razloga bilo je 16 prekida radnog osnova.

Od početka godine više zapošljavanja nego lani

U martu ove godine poslodavci su kod Zavoda oglasili 1.442 slobodna radna mjesta, što je znatno manje od istog mjeseca prošle godine kada ih je bilo 2.273.

Poslodavci su ove godine u martu tražili najviše radnika u oblasti zdravstva 332 pa u obrazovanju 213, gdje dominira država kao poslodavac. Zatim je najviše oglašenih slobodnih mjesta bilo u trgovini 160, uslugama smještaja i ishrane (turizam) 152, saobraćaju 135...

Prošle godine je situacija bila mnogo drugačija u oblasti smještaja i ishrane tražena su 972 radnika, agencije za preusmjeravanja 235 radnika, trgovina 220, obrazovanje 205, građevinarstvo 122, zdravstvo 102...

S obzirom na to da se pandemija koranavirusa pojavila krajem marta prošle godine, dio tog mjeseca poslodavci su oglašavali radna mjesta očekujući uspješnu turističku sezonu, dok su sada vrlo rezervisani pa u oglašavanju slobodnih radnih mjesta prednjači javni sektor.

Međutim, u prva tri mjeseca ove godine preko Zavoda je zaposleno 2,6 hiljada nezaposlenih, što je za 600 više u odnosu na isti period prošle godine. To pokazuje da značajan broj oglašavanja slobodnih radnih mjesta prošle godine prije korone ipak nije realizovan.

Najviše zapošljavanja u ovom periodu bilo je u oblasti obrazovanja 503, trgovine 498, usluga smještaja i ishrane 283, agencije za preusmjeravanje 203, građevinarstvo 173, prerađivačka industrija 152...

Bonus video: