MFSS: Nije odgođena primjena Zakona, nastavljaju se razgovori sa advokatima

U reagovanju se ističe da su predstavnici MFSS i Uprave pružili odgovore na sva pitanja i nepoznanice u vezi primjene tehnoloških rješenja elektronske fiskalizacije, kao i ukazali da je određeni broj njihovih kolega advokata već u potpunosti primijenio novi sistem evidencije prometa

8444 pregleda 9 komentar(a)
Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, Foto: Luka Zeković
Ministarstvo finansija i socijalnog staranja, Foto: Luka Zeković

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja (MFSS) i Uprava prihoda i carina demantovali su navode Advokatske komore Crne Gore da će se primjena Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga za advokate najvjerovatnije odložiti na period od šest mjeseci, jer kako navode, ne odgovaraju istini.

Iz MFSS su kazali da su državni sekretar Janko Odović i v.d. direktora Uprave prihoda i carina, Aleksandar Damjanović, sa saradnicima, održali sastanak sa predsjednikom Advokatske komore, Zdravkom Begovićem i predstavnicima advokata, Draženom Medojevićem i Andrejem Raspopovićem.

U reagovanju se ističe da su predstavnici MFSS i Uprave pružili odgovore na sva pitanja i nepoznanice u vezi primjene tehnoloških rješenja elektronske fiskalizacije, kao i ukazali da je određeni broj njihovih kolega advokata već u potpunosti primijenio novi sistem evidencije prometa.

"Što potvrđuje da je navedeno zakonsko rješenje primjenjivo na advokaturu. Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga nastavlja da se primjenjuje u skladu sa definisanom zakonskom dinamikom. Ovo Ministarstvo i Uprava prihoda i carina nanovo naglašavaju da će sve svoje kapacitete staviti na raspolaganje advokaturi, u cilju primjene tehnoloških rješenja Zakona", kazali su iz MFSS.

Navode da prema evidenciji resorne Uprave, 688 poreskih obveznika koji obavljaju advokatske i ostale pravne poslove imaju ukupne neizmirene obaveze u iznosu od 5,4 miliona eura.

Od toga 127 poreskih obveznika ima poreske obaveze preko 10.000 eura, a najveći iznos pojedinačne neizmirene poreske obaveze, u ovom trenutku iznosi preko 150.000 eura.

"Osobe koja obavljaju advokatske i ostale pravne poslove predstavljaju veoma važnu kategoriju poreskih obveznika, kod kojih postoji prostor i potreba za povećanjem stepena poreske discipline. Stoga, MFSS, sa nadležnom Upravom, u narednom periodu nastavlja da sarađuje sa svim djelatnostima u Crnoj Gori, s ciljem pune primjene Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga", tvrde iz ovog Vladinog resora.

Ističu da saopštenje Advokatske komore dovodi u pitanje njihove dobre namjere, "uzimajući u obzir da su vrata ovog Ministarstva otvorena za konstruktivan dijalog u vezi primjene Zakona."

Zaključuju da je za narednu sedmicu dogovoren nastavak sastanka u vezi primjene tehnoloških rješenja Zakona., a da u ime Vlade Crne Gore, MFSS poziva nosioce vladavine prava u Crnoj Gori da poštuju taj najvažniji demokratski princip, što će se iskazati punom fiskalizacijom od advokatske profesije.

Bonus video: