SSICG: Usvajanjem zakona nanijela bi se šteta bankarskom sistemu, banke izašle u susret klijentima

"Prvo je to bilo kroz dva moratorijuma sa odlaganjem svih obaveza na 180 dana, a potom reprogramiranjem dospjelih potraživanja, grejs periodom od 12 i više mjeseci za održive klijente u skladu sa bankarskim standardima, saniranjem dužnika, ali i omogućavanjem fizičkim licima, koja su izgubila posao, ili su im se znatno umanjila primanja, da im se odlože obaveze", piše u saopštenju

12688 pregleda 12 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Usvajanje Predloga zakona o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza korisnika kredita, koji je uvršten u dnevni red parlamenta, imalo bi dugoročno štetne posljedice i nanijelo štetu bankarskom sistemu, ocijenili su iz Savjeta stranih investitora u Crnoj Gori (SSICG).

„Usvajanje Predloga zakona o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza korisnika kredita (lex specialis), te nametanje masovnog moratorijuma u bankarskom sistemu u Crnoj Gori, mimo preporuka međunarodnih institucija, imalo bi dugoročno štetne posljedice i nanijelo štetu bankarskom sistemu“, navodi se u saopštenju.

Iz SSICG su kazali da vjeruju da će takvi ishitreni potezi, bez dublje i detaljne analize, ugroziti održivost bankarskog sistema i crnogorske ekonomije.

Oni su podsjetili da takva praksa nije poznata u međunarodnim okvirima, a pogotovo što su u prethodnom periodu banke izašle u susret klijentima.

„Prvo je to bilo kroz dva moratorijuma sa odlaganjem svih obaveza na 180 dana, a potom reprogramiranjem dospjelih potraživanja, grejs periodom od 12 i više mjeseci za održive klijente u skladu sa bankarskim standardima, saniranjem dužnika, ali i omogućavanjem fizičkim licima, koja su izgubila posao, ili su im se znatno umanjila primanja, da im se odlože obaveze. Na taj način su banke, a među njima i naše članice, pokazale odnos prema svojim klijentima i građanima Crne Gore“, dodaje se u saopštenju.

Iz Savjeta su kazali da vjeruju da bi se takvim zakonskim rješenjima urušila likvidnost i stabilnost finansijskog sistema, što bi se u krajnjem negativno odrazilo na reputaciju Crne Gore kao stabilne investicione destinacije.

„Pozivamo Vladu da odustane od ove namjere i da zajedno sa bankama, regulatorom i privredom radimo na pronalaženju zajedničkih rješenja“, zaključuje se u saopštenju Savjeta.

Predlog zakona o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza korisnika kredita predložila je Socijaldemokratska partija (SDP).

Bonus video: