Švajcarska avio kompanija po prvi put sletjela u Crnu Goru

Đoković je kazao da se svakodnevno povećava broj letova za predstojeću ljetnju turističku sezonu, te da će prema najavama Podgorica imati oko 30 operatera, a tivatski aerodrom oko 20

8212 pregleda 4 komentar(a)
Avion Chair Airlinesa sletio na podgorički aerodrom, Foto: Ivan Ivanović
Avion Chair Airlinesa sletio na podgorički aerodrom, Foto: Ivan Ivanović

Avion, švajcarske kompanije Chair Airlines sa oko 140 putnika, danas je po prvi put sletio na podgorički aerodrom.

Chair Airlines će ubuduće na relaciji Cirih-Podgorica-Cirih saobraćati dva puta sedmično, četvrtkom i nedjeljom, a od jula prema najavama i tri puta.

Početkom maja je saopšteno da Crna Gora više nije na listi rizičnih zemalja Švajcarskog Saveznog zavoda za javno zdravlje, te da je ulazak u Švajcarsku iz Crne Gore ponovo moguć bez karantina.

Predsjednik Odbora direktora Aerodroma Crne Gore Nebojša Đoković kazao je da mu je zadovoljstvo što danas mogu da dočekuju turiste iz jedne od najbogatijih zemalja.

"Ovo nije prvi put da švajcarski turisti dolaze u Crnu Goru. Oni su prethodno dolazili preko Montenegro Airlines-a i Easy Jat-a, gdje je promet u oba pravca bio oko 35 hiljada njihovih turista", rekao je Đoković.

On je kazao da se svakodnevno povećava broj letova za predstojeću ljetnju turističku sezonu, te da će prema najavama Podgorica imati oko 30 operatora, a tivatski aerodrom oko 20.

"Već imamo uspostavljane linije koje su krenule za Beč, Istanbul, Luksemburg, Beograd, Tel Aviv. Očekujemo jednu sezonu koja će biti mnogo bolja, bez obzira na pandemiju, zbog dobrog procesa vakcinacija i imunizacije", kazao je Đoković.

Đoković je dodao da je pogodnost za Švajcarske turiste i mnoge druge to što su oslobođeni PCR testova i što im je omogućeno besplatno liječenje ukoliko se razbole.

"Zadovoljstvo nam je što možemo da najavimo jednu mnogo bolju sezonu za nas, nakon jedne teške godine za aerodrom, koji je od svih djelatnosti možda bio najviše pogođen. Ukoliko dostignemo 50 odsto onoga što smo imali u 2019. godini bićemo zadovoljni", rekao je Đoković.

Dolazak aviona
foto: Ivan Ivanović

Naveo je da je od početka godine do kraja aprila Crnu Goru posjetilo 97 hiljada turista, dok ih je prošle godine za isti period bilo 233 hiljada, a u rekordnoj 2019. godini 404 hiljade, te da kroz crnogrske aerodrome prođe oko 70 odsto tih turista.

Đoković je kazao i da ima najava da će loukost kompanije početi ponovo da lete iz Crne Gore, ali da ne može govoriti konkretno o tome, jer su pregovori i dalje u toku.

Putnici sa kojima smo razgovarali na podgoričkom aerodromu, a koji su uglavnom porijeklom iz Crne Gore, su kazali da su srećni što je ponovo uspostavljena linija, ali da su karte skuplje nego kada je na istoj relaciji saobraćao MA. Oni su kazali da im je pri ulasku u Crnu Goru tražen PCR test.

Bonus video: