Emilfarb puni ispražnjenu budvansku kasu

Kompanije povezane sa američkim biznismenom za gradnju dva luksuzna hotela plaćaju dva miliona eura komunalija

14353 pregleda 13 komentar(a)
emilfarb, Foto: Vuk Lajović
emilfarb, Foto: Vuk Lajović

Beogradska kompanija “AMIA“ i budvanska “Alianz group“, koje kontroliše američki biznismen Nil Emilfarb zaključile su ugovore o plaćanju komunalija za gradnju dva luksuzna hotela, jednog na samoj Slovenskoj plaži tik uz šetalište i drugog na lokalitetu Mirište iznad Miločerskog parka, za šta će Opštini Budva da uplate dva milina eura.

To je jedna od najvećih finansijskih injekcija koja dolazi u vrijeme kada je kasa budvanske Opštine praktično ispražnjena jer su prilivi zbog koronakrize desetkovani.

Ugovore, u koje su “Vijesti“ imale uvid, zaključilii su krajem aprila, sa predstavnicima Emilfarobovih kompanija predsjednik Opštine Budva Marko Carević i načelnik Službe za naplatu naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta Ninoslav Kaluđerović.

Beogradska kompanija “AMIA“ na parceli od nekih 6.400 kvadrata na samom šetalištu, na 20 metara od mora planira da gradi devetospratni luskuzni hotel sa aparmanima. Zaključena su dva ugovora, jedan koji se odnosi na hotelski dio, a koji obuhvata dvije podrumske etaže, prizemlje mezanin i tri sprata, gdje je predviđeno da bude hotel sa pet zvjezdica, konferencijski dio i spa centar je oslobođen plaćanja komunalija. Međutim, od četvrtog do devetog sprata predviđeni su da budu luksuzni apartmani, koji će biti na prodaju, a funkcionisaće u okviru hotela. Opštinska Službe za naplatu komunalija obračunala je da Emilfarobova kompanija dužna da za gradnju ovog dijela koji će imati ukupno 11.540 kvadrata plati 1,55 miliona eura.

Kako je beogradska “AMIA“ zatražila da će komunalije odmah uplatiti, to im je u skladu sa opštinskom odlukom, omogućen popust od 20 odsto, pa je u budvansku kasu odmah uplaćeno tačno 1.243.648 eura.

Izgled hotela u Budvi
Izgled hotela u Budvifoto: -

Budvanska kompanija “Alianz group“ zaključila je ugovor o izmirivanju komunalija za apart hotel na lokalitetu Mirište. Riječ je o ugrubo završenoj zgradi, koju je ova firma kupila prije nekoliko godina. Ugovorom su obračunate komunalije za zgradu koja ima suteren, prizemlje i osam spratova, ukupno 6.225 kvadrata, za šta će Opštini platiti 629 hiljada eura.

Firma je zatražila, pozivajući se na opštinsku odluku, da ovaj iznos komunalija izmiri u ratama, što joj je i omogućeno.

Prva rata od 128 hiljada eura uplaćena je u opštinsku kasu, dok će ostalih pet godišnjih rata od stotinu hiljada eura biti izmirivano zaključeo sa 15. aprilom 2026. godine.

Emilfarb je vlasnik rezidencijalnog kompleksa turističkih vila “Dukley gardens” na rtu Zavala, koji godinama unazad posluje kao ljetovalište za goste sa dubokim džepom.

Sada samo projekti koji nisu uslovljeni odlukama Vlada i politike

Samo deset dana kasnije, nakon što je zaključio ugovore o gradnji dva hotelsko- apartmanska objekta, Emilfarb je odlučio da proda akcije koje je imao u Hotelskoj grupi “Budvanska rivijera”. Njegova kompanija “Stratex”, koja je punih šest godina bila akcionar u najvećoj hotelskoj firmi u Crnoj Gori, prodala je za 7,9 miliona eura svoj udio “MK grupi” biznismena Miodraga Kostića.

Kako je “Vijestima“ prije dva dana kazao Emilfarb. na to se odlučio jer je “došlo vrijeme da se ‘Stratex’ nakon mnogo iznevjerenih dogovora, rokova i neisplaćenih dividendi povuče”.

“Nakon šest dugih godina i vjere u projekat i viziju HG ‘Budvanska rivijera’, ‘Stratex’ je odlučio da je vrijeme da se povuče. Uvjereni smo da je nakon mnogo iznevjerenih dogovora, rokova i neisplaćenih dividendi jedini put ka uspjehu - realizacija sopstvenih projekata, koji nisu uslovljeni odlukama vlada i politike. Nakon projekta ‘Dukley Gardens’ koji sa ponosom nastavljamo da razvijamo, ljetnju sezonu započinjemo projektom i brendom “Nikki beach”. Ova saradnja sa reprezentativnim američkim brendom predstavlja novo poglavlje u našem poslovanju uz nadu da će neki novi investitori u budućnosti nailaziti na veće razumijevanje i bolju biznis atmosferu”, kazao je Emilfarb.

U Reževićima gradi turističko naselje

0sim projekata u Budvi, Emilafarbove kompanije “Stratex” i “Branica holiday resort” u partnerskom projektu sa “Savana commercial retail” namjeravaju da nadomak Rijeke Reževića izgrade luksuzno turističko naselje koje objedinjuje hotel i kompleks od 16 vila.

Idejno rješenje budućeg turističkog naselja čeka na saglasnost glavnog državnog arhitekte Mirka Žižića.

Podgorička kompanija “Savana commercial retail“ je švedskog biznismena, crnogorskog porijekla Veselina Mijača.

Vrijednost investicije procjenjuje se na 55 miliona eura. Novo turističko naselje treba da nikne na zemljišnom kompleksu od 31.821 kvadrata, od kojih, kako se navodi u idejnom rješenju, čak dvije trećine, odnonosno čitavih 23.110 kvadrata su oslobođeni gradnje, odnosno ostala bi zelena površina. Turističko naselje imalo bi ukupno 152 ležaja, od čega 56 u petoetažnom hotelu. Hotel ima 28 apartmana, a vila ima ukupno 16.

Bonus video: