Duško Marković Varheljiju napisao netačne podatke o MA

Povratne karte pretvarane u dva putnika, pa od te brojke dvije trećine postali turisti koji dnevno troše po 70 eura

52940 pregleda 449 reakcija 40 komentar(a)
Tužilaštvo dobija prijavu o nezakonitoj pomoći i bačenim milionima (Ilustracija), Foto: Zoran Djuric
Tužilaštvo dobija prijavu o nezakonitoj pomoći i bačenim milionima (Ilustracija), Foto: Zoran Djuric

Bivši predsjednik Vlade Duško Marković juče je u prepisci sa ministrom kapitalnih investicija Mladenom Bojanićem objavio svoje pismo - odgovor evropskom komesaru za proširenje Oliveru Varheljiju od 8. jula prošle godine koje je puno netačnih podataka o broju putnika “Montenegro erlajnsa” (MA) i preuveličane procjene na njegov uticaj na turizam.

Varhelji je 3. februara 2020. godine upozorio Vladu da ne uplaćuje novac MA prema novom zakonu o pomoći ovoj avio-kompaniji, jer je to u suprotnosti sa crnogorskim zakonodavstvom i Sporazumom o pridruživanju sa EU. On navodi da mjere državne pomoći iz ovog spornog zakona ne bi trebalo da budu na snazi prije nego što Agencija za zaštitu konkurencije (AZZK) ne da mišljenje, kao i da je “pravilno postupanje u ovom slučaju važan test za pregovaračko Poglavlje 8, te da će postupak u ovom slučaju uticati na napredak pregovora”.

Vlada pet mjeseci nakon Varheljijevog pisma nije uplaćivala novac MA, a EU je 30. juna otvorila sa Crnom Gorom poglavlje 8. Međutim,osam dana kasnije, Marković šalje odgovor na pismo iz februara u kojem navodi netačne podatke, kao i da će u ovom slučaju poštovati pravila o državnoj pomoći i da AZZK ima sve uslove da donese odluku. Iako se nije ispunio nijedan od ovih uslova, Markovićeva Vlada je 21. jula uplatila 10,4 miliona eura MA bez saglasnosti AZZK i mimo zakona o državnoj pomoći.

170 miliona eura je bivša vlast ostavila dugova zbog “spasavanja” “Montenegro erlajnsa”, kazao je juče Bojanić

Marković u pismu Varheljiju navodi da MA godišnje preveze 645.000 putnika, da su od toga dvije trećine turisti koji ostvaruju direktan prihod crnogorskoj ekonomiji od 150 miliona eura. Međutim, stvarnost je potpuno drugačija. Avio-kompanije broje putnike u takozvanom odlasku i dolasku, odnosno jednu osobu sa povratnom kartom računaju kao dva putnika, tako da stvarni broj putnika nije mogao biti veći od 330 hiljada. Takođe, ranije je saopšteno da je preuveličana procjena da su dvije trećine putnika turisti, odnosno da je u najboljem slučaju riječ o 50 odsto. Znači sa MA je moglo doći oko 170 hiljada turista, a ne 430 hiljada koliko su dvije trećine. Ukupan turistički prihod od ovako dobijenog broja turuista se računao tako što je zamišljeno da će se oni prosječno zadržati šest noćenja i da će dnevno trošiti oko 70 eura, što je opet vrlo preuveličana računica.

Bojanić je u petak “Vijestima” najavio da će uskoro biti podnijete krivične prijave protiv onih koji su od 2018. do prošle godine podijelili 55 miliona eura bivšem avio prevozniku jer je AZZK sada utvrdila da je riječ o nezakonitoj pomoći koja mora biti vraćena u budžet.

Marković je juče naveo da su tim potezom spašavali “zajednički kuću, naše zaposlene i njihove porodice - da bismo opstali i kao država i kao ekonomija”.

“Da li stvarno mislite da se imalo vremena da godinama čekamo odluku Agencije za zaštitu konkurencije? Koja je svoj stav, iako smo vodili dijalog i dostavljali raspoloživu dokumentaciju, iskazala ne u našem, već u mandatu novokonstituisane parlamentarne vlasti”, saopštio je on na svom tviter nalogu.

Bojanić je odgovorio takođe tvitom da će državni organi će uskoro imati priliku da pokažu svoju profesionalnost.

“Poslaniče Markoviću, očekivano, u odgovorima na moja pitanja opet ste pokušali da otužnim patriotizmom opravdate kršenje domaćih zakona, varanje evropskih partnera i, za sada, 170 miliona eura duga MA koji ste nam ostavili. Srećom, građani Crne Gore i međunarodna zajednica su to već prepoznali”, napisao je Bojanić.

Marković je odgovorio da je “svaku činjenicu sam predočio evropskim partnerima, ali uvijek i u svakoj prilici čuvao interese svoje zemlje i naših građana”, naveo je Marković.

Bojanić je odgovorio da bivši premijer u objavljenom pismu nije otkrio ništa novo osim da ga je pisao pet mjeseci, kao i da je dug od 170 miliona “jasan dokaz koliko ste bili uspješni u spasavanju MA”.

Bonus video: