ODBOR ZA EKONOMIJU O PREDLOGU BUDŽETA ZA 2021.GODINU

Privreda traži da se ne povećavaju akcize na duvan, alkohol, slatkiše...

Predstavnici privrede kažu da bi nove akcize dovele do rasta sive ekonomije.

21904 pregleda 59 reakcija 59 komentar(a)
Spajić, Foto: Vlada Crne Gore
Spajić, Foto: Vlada Crne Gore

Predstavnici cjelokupne poslovne zajednice traže od ministra finasija Milojka Spajića i Vlade da odustanu od planiranog povećanja akciza na duvan, alkoholna pića, gazirana pića i slatikiše jer, kako su istakli na odboru za ekonomiju, finasije i budžet, to će imati negativne efekte po budžet zbog izvjesnog rasta sive ekonomije.

Na odboru je danas počela rasprava o predlogu budžeta za ovu godinu gdje predstavnici poslovnih udruženja ( Privredna komora, Unija poslodavaca, Američka privredna komora, Montengro biznis alijansa) Asocijacija menadžera, NVO sektora, sindikata, Državne revizorske institucije (DRI) i Centralne banke iznose svoje stavove o budžetskoj politici za ovu godinu.

Zbog nove akcizne poltike cijene kutije cigarete od 1. jula mogle bi biti veće za oko 30 do 50 centi, litar gaziranih pića za 12 centi, kilogram slatkiša za 72 centa, a alkoholnih pića od 7 do 15 centi zavisno od vrste i procenta alkohola.

Privreda traži od Spajića da se privremeno odustane od planirane akcizne politike i da se dijalogom dodje do održivih rješenja do usvajanja budžeta za 2022. godinu.

Predstavnici CBCG i DRI ocijenili su pozitivnim prelazak na budžetsko finansiranje, a smatraju upitnim ostvaranje planiranih budžetskih prihoda, između ostalog, zbog neizvjesnosti koju nosi pandemija.

Preporučujemo za Vas