Svetac pod ključem ovoga ljeta?

Da bi “Aman” mogao da napusti Crnu Goru krajem aprila najavio je šef države Milo Đukanović, rekavši da je taj scenario izvjestan nakon što su investitori “vidjeli divljanje predvođeno zvaničnicima lokalne vlasti”

22579 pregleda 473 reakcija 70 komentar(a)
Radnicima navodno rečeno da traže drugi posao: Sveti Stefan (arhiva), Foto: Biljana Matijašević
Radnicima navodno rečeno da traže drugi posao: Sveti Stefan (arhiva), Foto: Biljana Matijašević

Kompanija “Aman”, koja upravlja elitnim hotelskim kompleksom - grad-hotelom “Sveti Stefan” i Vilom Miločer, neće ovoga ljeta otvarati svoje objekte, a radnici su upućeni na odmor.

Povezani članci

18. Maj 2021.

"Sveti Stefan" neće raditi ovog ljeta?

To je više zaposlenih juče saopštilo redakciji “Vijesti”, kazavši da im je to predočeno na prekjučerašnjem sastanku i saopšteno da će u roku od deset dana dobiti više informacija o planovima za ovogodišnju sezonu.

Te informacije, međutim, “Vijesti” nijesu mogle provjeriti u kompaniji “Adriatic properties”, koja je zakupac hotelskog kompleksa Sveti Stefan - Miločer.

Izvršni direktor Goran Bencun nije odgovarao na telefonske pozive i poruke.

Prema nezvaničnim informacijama Vijesti, radnicima je navodno rečeno da pokušaju da pronađu drugi posao jer će sa više od stotinu njih biti raskinuti ugovori.

Da bi “Aman” mogao da napusti Crnu Goru, krajem aprila najavio je šef države Milo Đukanović.

Ta kompanija naturalizovanog Crnogorca, grčkog biznismena Petrosa Statisa, još 2007. godine, od državnih hotelskih kompanija HG Budvanska rivijera i HTP Miločer, dobila je u četvorodecenijski zakup najveći turistički brend.

Đukanović koji je u prijateljskim vezama sa Statisom, kazao je tada je razgovarao sa turističkim investitorima u Crnoj Gori i da je od njih čuo “zaprepašćenje i strah od onoga šta su vidjeli posredstvom televizijskih kamera sa Miločera i Svetog Stefana”.

Tih dana mještani Svetog Stefana i Pržna srušili su ogradu koja vodi ka najljepšoj crnogorskoj plaži - Kraljičinoj plaži, koju je nelegalno postavila kompanija “Adriatic properties”.

Ta Kraljeva, ali i zapadna svetostefanska plaža godinama su rezervisane isključivo za goste grad hotela i Vile Miločer.

Kraljičina plaža duže od decenije potpuno je zatvorena za građane.

“Vidjeli su divljanje predvođeno zvaničnicima lokalne vlasti. Vidjeli su rušenje objekata koje je realizovao investitor i kao rezultat toga danas imamo najavu operatera ‘Amana’ da ove godine neće otvarati hotele, sa mogućnošću da napusti Crnu Goru. Investitor, kao druga karika u aranžmanu, bez Amana ne želi da radi u Crnoj Gori. Ono što nam se smiješi, posle onog divljanja, je arbitraža u Londonu koja ne može proći sa štetom manjom od 100 miliona eura po crnogorski budžet”, rekao je tada Đukanović i dodao da je taj scenario - izvjestan.

Novi direktor Javnog preduzeća Morsko dobro Mladen Mikijelj, nedavno je saopštio da je utvrđeno da je ograda svih proteklih godina bila nelegalno postavljena, ali i da je protivzakonito uzurpirana riva koja vodi do ostrva Sveti Stefan.

To je kazao nakon sastanka sa mještanima koji su porušili ogradu, ali i nakon “pregleda dokumentacije”...

Gradnju nisu stopirali

Odluka “Amana” da pošalje radnike na odmor i hotelski kompleks prvi put tokom ljeta bude po ključem, negativna je poruka u susret glavnoj turističkoj sezoni od koje, nakon prošlogodišnjeg kraha, kompletna crnogorska turistička privredna očekuje da će biti dobra i da će im omogućiti da “prežive do naredne sezone”.

I dok se još spekuliše da li će popularni Svetac zaista biti pod katancem, kompanija “Adriatic properties” ne odustaje od projekta gradnje novog hotela Kraljičina plaža i depadansa sa stanovima za tržište u Miločerskom parku.

Opština Budva i mještani u proteklih godinu u nekoliko navrata pozivali su Vladu i organizovali proteste da se zaustavi gradnja, konstatujući da su prilikom izdavanja dozvole od strane prethodne Vlade napravljeni propusti.

Oni su tada isticali da je potrebno spriječiti “betonizaciju Miločerskog parka”, u kome je građevinska operativa gradila proteklih mjeseci.

Komisija za analizu gradnje u Miločerskom parku, koju je formiralo Ministarstvo ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, nedavno je takođe ukazala na niz nepravilnosti.

“Prilikom konkursa za gradnju hotelskog rizorta u Miločeru, nijesu poštovana obavezujuća rješenja planova višeg i nižeg reda, već su definisana u skladu sa zahtjevima investitora”, pokazuje preliminarni nalaz Komisije Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma.

To je saopšteno Televiziji Vijesti iz tog vladinog resora.

Komisija je utvrdila i da, prema Prostornom planu Opštine Budva, raspisivanje konkursa za Miločerski park uopšte nije bilo predviđeno.

Zbog toga iz Ministarstva najavljuju preispitivanje pravne valjanosti odluka za gradnju hotelskog rizorta Miločer.

"Đukanoviću, ti si stvarni vlasnik Amana"

Biznismen Ratko Knežević nedavno je optužio svoga kuma, predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da je on zapravo stvarni vlasnik kompanije “Aman”.

“Trebaš li Đukanoviću objaviti narodu Crne Gore kako si ti vlasnik tog Aman Resortsa, kako si preko svoje sejšelske off shore kompanije i svog ‘prijatelja’ ili kako se to u mafijaškom i rječniku tužilaca u Italiji kaže ‘prestafacia’ Statisa, čak suvlasnik pored toga na Svetom Stefanu, i Amana u Veneziji u kojem su se, ne tako davno, vjenčali Amal i Kluni a ti se hvalio kako su se vjenčali kod tebe...”, napisao je Knežević na jednoj društvenoj mreži.

Bonus video: