"Sistemski pristup može pomoći u borbi protiv sive ekonomije, potreban intenzivniji rad na zaštiti domaćih proizvoda"

"U narednim koracima pripreme budžeta predvidivost poslovanja privrede Crne Gore će se razmatrati kao jedan od ključnih kriterijuma pri definisanju prihodne strane budžeta Crne Gore", saopšteno je iz ovog resora

3596 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Jedino sistemski pristup može donijeti rezultate u borbi protiv sive ekonomije, ali treba intenzivnije raditi i na zaštiti domaćih proizvođača, a u skladu sa crnogorskim i međunarodnim zakonskim propisima.

To je poruka sa sastanka državnih sekretara u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Mile Kasalice i Janka Odovića sa predstavnicima Privredne komore Crne Gore i predstavnicima kompanija koje se bave proizvodnjom, uvozom i distribucijom akciznih proizvoda, a u vezi sa najavljenim predlogom o izmjeni Zakona o akcizama.

Predstavnici kompanija su tom prilikom iskazali veliko razumijevanje za tešku ekonomsku situaciju u kojoj se država nalazi, ali i prepoznali i podržali napore koje Vlada ulaže u oporavak crnogorske ekonomije.

“Svi smo svjedoci koliko je prošla godina bila ekonomski i finansijski teška, kako za privredu u cjelini, tako i za državu. Svaka kompanija razumije stanje javnih finansija i drago nam je što ste prepoznali značaj dijaloga sa privredom. Tu smo da sarađujemo i da zajednički pronađemo rješenja koje će ići u korist i privredi i državi“, istakli su oni na današnjem sastanku.

Oni su saopštili svoje stavove o predlogu za izmjene Zakona o akcizama, koje predviđaju povećanje pojedinih akciza i uvođenje novih za određene kategorije proizvoda, ali i iskazali rezerve i bili konstruktivno kritični, očekujući rast “crnog“ tržišta i cjenovne disparitete u poređenju sa regionalnim tržištima.

“Predloženi budžet za ovu godinu je budžet svih građana i predstavlja iskorak ka diversifikaciji crnogorske ekonomije. Jedan od primarnih ciljeva ove Vlade je borba protiv sive ekonomije i suzbijanje sivog tržišta i svaki napredak koji ostvarimo ka ispunjenju tog cilja će državi donositi prihode. Pažljivo ćemo analizirati sve predloge i sugestije o kojima ste danas govorili i prihvatiti sve one koji su u skladu sa politikama ove Vlade“, naglasili su državni sekretari u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja.

Takođe, informisali su predstavnike privrede da se intenzivno radi na sveobuhvatnoj kontroli značajnih međuresornih timova, koji će u vezi sa akciznim proizvodima ciljati velike distributivne magacinske prostore.

"Vlada ni nakon pada ekonomije od preko 15 odsto u 2020. godini nije predlagala uvođenje kriznog poreza, povećanje poreza na dodatu vrijednost (PDV) ili ostalih nameta kako bi zaštitila privredu i građane. U narednim koracima pripreme budžeta predvidivost poslovanja privrede Crne Gore će se razmatrati kao jedan od ključnih kriterijuma pri definisanju prihodne strane budžeta Crne Gore", saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Bonus video: