traže da se izmijeni Zakon o fiskalizaciji

Advokati u štrajku: Naloženo im da ne borave u sudovima, tužilaštvu i policiji

"Tokom obustave rada advokati neće pristupiti ročištima sudova, neće pristupiti tužilaštvu i neće postupati u istražnim i drugim postupcima i neće pristupati u policiju u pretkrivičnim postupcima", piše u uputstvu

43907 pregleda 262 reakcija 138 komentar(a)
Traže izuzeće od fiskalizacije (Ilustracija), Foto: nema
Traže izuzeće od fiskalizacije (Ilustracija), Foto: nema

Advokatska komora koja danas zvanično stupa u štajk naložila je svim advokatima da tokom obustave rada ne ulaze, niti borave u prostorijama sudova, tužilaštava, policije ili državnih organa po bilo kojem osnovu.

To je navedeno u Uputstvu za postupanje advokata tokom protesta upozorenja sa obustavom rada koje je objavljeno na sajtu komore.

7.avgusta 2019. godine je Zakon o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga stupio na snagu. Primjena je, nakon jednogodišnjeg odlaganja, počela od 1. januara 2021. godine, uz uvođenje dodatnog roka za prelazak na sistem elektronske fiskalizacije od pet mjeseci

Odluka da obustavi pružanje pravne pomoći advokata na cijeloj teritoriji Crne Gore sve do ispunjena zahtjeva kojim se traži da se izmijeni Zakon o fiskalizaciji i da se ova djelatnost izuzme iz njegove primjene donijeta je u četvrtak na vanrednoj sjednici skupštine komore koja je održana elektronskim putem.

"Tokom obustave rada advokati neće pristupiti ročištima sudova, neće pristupiti tužilaštvu i neće postupati u istražnim i drugim postupcima i neće pristupati u policiju u pretkrivičnim postupcima", piše u uputstvu.

Advokati, kako je objašnjeno, tokom obustave rada mogu podnositi tužbe, žalbe i druga pravna sredstva i akta kod kojih bi propuštanje roka rezultiralo gubitkom prava klijenata iili zastarom.

"Odredbom člana 89 stav 1 tačka četiri Statuta Advokatske komore utvrđena je kao teža povreda dužnosti advokata neizvršavanje odluka Advokatske komore", istaknuto je u uputstvu.

Odluka o štrajku je dostavljena svim advokatima, sudovima i tužilaštvima, kao i ministarstvima pravde i finansija.

Iz Advokatske komore je objašnjeno da na ovaj način advokatura brani dostojanstvo, samostalnost i nezavisnost na kojima se temelji postojanje te profesije.

Iz Ministarstva finansija je sredinom prošle sedmice, nakon posljednje runde neuspjelih pregovora, saopšteno da nema mogućnosti da se izmijeni Zakon o fiskalizaciji, te da on mora biti jednak za sve.

“Država je uradila sve da se olakša primjena zakona, a uzimajući u obzir sve dosadašnje aktivnosti i da je dio ovih obveznika već prešao na ovaj sistem, ne postoje opravdani i održivi argumenti, niti mogućnosti za izmjenu propisa u smislu izuzimanja ove djelatnosti iz predmetne zakonske norme. Podsjećamo da je projektni tim za primjenu elektronske fiskalizacije uporno i predano sarađivao sa predstavnicima mnogih djelatnosti i ostaje na raspolaganju za dalju podršku u primjeni zakona”, saopšteno je iz ministarstva.

Povezani članci

20. Maj 2021.

Advokati kreću u štrajk od ponedeljka