Nada se da će vlada shvatiti težinu situacije

Begović: Štrajk opravdan, nadamo se dogovoru

“Previđaju najvažiniju činjenicu da smo mi Ustavom definisani kao kategorija koja pruža besplatnu pravnu pomoć da je naša nadoknada djelimično ili gotovo nenaplativa”, naveo je Begović.

7499 pregleda 46 reakcija 46 komentar(a)
Foto: AKCG
Foto: AKCG

Advokatska komora, koja danas zvanično stupa u štajk naložila je svim advokatima da tokom obustave rada ne ulaze, niti borave u prostorijama sudova, tužilaštava, policije ili državnih organa po bilo kojem osnovu. Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović kazao je u Jutarnjem programu RTCG da su advokati u ogromnoj mjeri podržali odluku o početku štrajka, koja je kako ističe opravdana.

Begović se nada da će Vlada Crne Gore shvatiti težinu situacije i da će u razgovorima ipak uspjeti da dođu do zajedničkog rješenja. Begović je poručio i da Vlada mora pokazati određenu dozu saradnje.

“Smatramo da su naši razlozi opravdani i da je to jedan od načina kako bi ostvarili svoje pravo koje nam je zagarantovano Ustavom i zakonom”, kazao je Begović u Jutranjem programu TVCG.

Nevjerovatno je, kako kaže, da advokati mogu biti obuhvaćeni zakonom koji reguliše kontrolu preduzeća koja prometuju proizvode i usluge.

“Previđaju najvažiniju činjenicu da smo mi Ustavom definisani kao kategorija koja pruža besplatnu pravnu pomoć da je naša nadoknada djelimično ili gotovo nenaplativa”, naveo je Begović.

Kazao je i da advokati ne prometuju usluge i proizvode, nego pružaju pravnu pomoć.

Begović ističe je i da je ovo prvi štrajk advokata u istoriji advokatske profesije u Crnoj Gori.

“Svjesni smo težine situacije, ali je to bio jedini način da sačuvamo ustavnost, zakonitost i samostalnost advokature. Ja se nadam da će i predstvanici Vlade shvatiti težinu situacije i da ćemo u razgovorima ipak uspjeti da dođemo do zajedničkog rješenja”, kazao je Begović, nada se da nijedna advokatska kancelarija neće prekršiti odluku Komore.

Preporučujemo za Vas