Zakon o "moratorijumu" prošao Odbor: Predlog Konjevića podržali i Front i SNP

"Od ovog zakona imaće korist građani i privreda", objašnjava Konjević

24933 pregleda 274 reakcija 71 komentar(a)
Konjević, Foto: Savo Prelević
Konjević, Foto: Savo Prelević

Poslanik i lider Socijaldemokratske partije Raško Konjević objavio je da je Odbor za finansije podržao Zakon o "moratorijumu", po kom se tokom moratorijuma neće obračunavati kamate.

Zakon su, kako je saopštio Konjević, podržali Socijalistička narodna partija, Demokratski front i Pokret za promjene, dok su URA i Demokrate bili uzdržani.

Demokratska partija socijalista i Socijaldemokrate nisu prisustvovali Odboru.

"Od ovog zakona imaće korist građani i privreda", objašnjava Konjević.

Predstavnici najznačajnijih stranih banaka su ranije zaprijetili da će zatvoriti banke na šest mjeseci i prestati sa odobravanjem kredita ako Predlog zakona o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza bude usvojen u Skupštini.

Ovaj zakon predviđa da se na šest mjeseci od 1. maja odloži plaćanje svih kreditnih obaveza bankama po osnovu glavnica, kamata, zatezne kamate, naknada i drugog, odnosno banke bi u ovom periodu ostale bez najznačajnijih prihoda.

Predlagači ovog zakona Draginja Vuksanović Stanković i Raško Konjević su u njegovom obrazloženju naveli da se njime želi pomoći građanima i privredi kako bi se smanjile posljedice ekonomske krize usljed pandemije korona virusa.

Iz CBCG su kazali da su na sjednici svog Savjeta 4. maja dali negativno mišljenje na ovaj predlog zbog mogućeg urušavanja finansijskog sistema.

Kazali su i da privreda i stanovništvo koji imaju potrebu za obustavom plaćanja kreditnih obaveza to pravo mogu ostvariti kroz postojeće mjere, a da bi efekti novih mjera produbili bi krizu jer bi banke smanjile kreditiranje.

Iz Savjeta stranih investitora saopštili su da bi nametanje masovnog moratorijuma imalo dugoročno štetne posljedice, kao i da takva praksa nije poznata u međunarodnim okvirima, a naručito zbog toga što su banke već izašle u susret klijentima.

“Ovim Zakonom nanijelo bi se mnogo više štete privredi i građanima nego što bi donijelo koristi, jer bi se na ovaj način obesmislila i zaustavila kreditna aktivnost banaka koje su osnovni pokretači ekonomije države. Ovim prijedlogom Zakona urušila bi se likvidnost i stabilnost finansijskog i ekonomskog sistema jer Crna Gora ima bankocetričan finansijski sistem gdje preko 92% ukupnog sistema predstavljaju aktivnosti banaka, pa je lako sagledati posljedice”, saopšteno je iz Udruženja banaka

Bonus video: