Milatović: Crna Gora ove godine nema pravo da izgubi turističku sezonu kao prethodne

Milatović je rekao da su najave za ovu godinu, kada je u pitanju aviodostupnost, veoma dobre i da će Crna Gora biti dostupna svim turistima koji se opredijele da dođu i posjete našu državu

12218 pregleda 285 reakcija 38 komentar(a)
Milatović, Foto: Mediabiro
Milatović, Foto: Mediabiro

Crna Gora nema pravo da ove godine izgubi turističku sezonu kao prethodne.

Ovo je nakon prve sjednice Koordinacionog tijela za pripremu i praćenje turističke sezone u staroj zgradi Vladi, kazao ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović.

"Ministarstvo i ja lično ulažemo puno truda u tom smislu. Došlo je do stabilizacije epidemiološke situacije. Trenutno je u Crnoj Gori oko 1000 aktivnih slučajeva i taj trend je i dalje opadajući. Crna Gora danas u tom smislu stoji puno bolje nego prije par mjeseci i puno bolje u odnosu na naše glavne turističke konkurente. To je važno kada gosti biraju gdje će da putuju", rekao je on. Dodao je i da Crna Gora dobro stoji i kada je u pitanju vakcinacija. "25 procenata odrasle populacije u Crnoj Gori je vakcinisano. Svi kao društvo moramo da uložimo trud da motivišemo, pogotovo starije građane da se vakcinišu", naglasio je ministar.

Zaključio je da svi kao zajednica treba da se ujedinimo i učinimo sve da ova turistička sezona bude što bolja.

On je takođe predstavio zdravstveni protokol čime je, kako je kazao, "dat dodatni signal turistima koji žele da uđu u Crnu Goru da se Vlada odnosi odgovorno prema svojim gostima".

Tom prilikom ukazao je na značaj promocije zdravstvenih protokola u turizmu koji istovremeno mogu da posluže kao dobar mehanizam u očuvanju trenutno dobre epidemiološke situacije.

On je kazao da je potrebna što bolja koordinacija državnih uprava i lokalne samouprave u cilju da se realizuje što bolja turistička sezona.

Milatović je rekao da su najave za ovu godinu, kada je u pitanju aviodostupnost, veoma dobre i da će Crna Gora biti dostupna svim turistima koji se opredijele da dođu i posjete našu državu

"Par kompanija će ove godine po prvi put letjeti za Crnu Goru, npr. aviokompanije iz Izraela, Kazahstana, Švajcarske... Crna Gora će ove godine po prvi put biti direktno spojena sa četiri leta sa Kazahstanom i na taj način ćemo biti spojeni sa širom oblasti centralne Azije“, kazao je Milatović.

Jakov Milatović
foto: Mediabiro

Kada je u pitanju dolazak turista i ulazak stranaca u Crnu Goru, podaci koje dobijaju od Uprave policije su, kaže, ohrabrujući.

"Broj stranaca koji je u toku protekle sedmice ušao u Crnu Goru je na oko 70 % u odnosu na isti period 2019. godine“, rekao je ministar i dodao da "naših šest primorskih opština su nosioci turističkog prometa, međutim neiskorišćeni potencijal koji leži u sjevernom i centralnom dijelu zemlje treba dodatno afirmisati kroz strukturne reforme ali i dobre razvojne politike. I nadam se da ćemo to u budućem radu Vlade uspjeti da realizujemo“, kazao je on.

Dodao je da ukupno 29 kompanija organizuje letove u 2021. godini, a od toga sedam kompanija po prvi put realizuje letove u ovoj godini ka Crnoj Gori.

Zoran Radunović, državni sekretar u Ministarstvu kapitalnih investicija, kazao je da su optimistični kada je riječ o saobraćajnim linijama kako u okviru Crne Gore tako i na međunarodnoj sceni.

Za naredni period najavljene dobre konekcije sa mnogim destinacijama, a posebno sa Srbijom, 70 rotacija sedmično, istakao je v.d. izvršnog direktora Aerodroma Ognjen Jovović.

Bonus video: