Socijaldemokrate: Prihvaćen predlog daljeg smanjenja fiskalnog opterećenja rada i povećanja minimalne zarade

“Neophodno je povećati minimalnu zaradu, koja je i sa predloženim povećanjem među nižim u regionu, ali isto tako je važno i obezbijediti da se usljed takve neophodne mjere ne dovede potencijalno u pitanje opstanak određenog broja postojećih radnih mjesta i proširi “sivo tržište”

4485 pregleda 4 komentar(a)
Boris Mugoša, Foto: Socijaldemokrate
Boris Mugoša, Foto: Socijaldemokrate

Na nadležnom skupštinskom odboru jednoglasno je prihvaćen predlog Socijaldemokrata (SD), da Skupština Crne Gore zadužuje Vladu da, u saradnji sa socijalnim partnerima, do kraja septembra 2021. godine predloži izmjenu zakonske regulative u cilju smanjenja fiskalnog opterećenja troškova rada, saopštio je poslanik SD Boris Mugoša.

Mugoša je kazao da je takođe prihvaćen i predlog SD da Vlada Crne Gore intenzivira razgovore sa socijalnim partnerima u pravcu stvaranja pretpostavki da se tokom 2022. godine utvrdi minimalna zarada u iznosu koji neće biti niži od 300 eura.

U saopštenju se navodi da je izmjenama Zakona o radu, predviđeno povećanje minimalne zarade sa 222 na 250 eura.

"U situaciji prisutne nelikvidnosti značajnog broja mikro, malih i srednjih preduzeća, koja je dodatno pogoršana usljed negativnih posljedica pandemije COVID-I9, kao i zbog činjenice da je poresko (fiskalno) opterećenje troškova rada najveće u regionu, Socijaldemokrate su predložile da Skupština donese zaključak u kojem će zadužiti Vladu Crne Gore da u saradnji sa socijalnim partnerima predloži smanjenje fiskalnog opterećenja troškova rada", navodi se u saopštenju.

Takođe, definisano je da Vlada predloži navedeno smanjenje fiskalnog opterećenja do početka primjene novog iznosa minimalne zarade (1. oktobra 2021. godine). “Neophodno je povećati minimalnu zaradu, koja je i sa predloženim povećanjem među nižim u regionu, ali isto tako je važno i obezbijediti da se usljed takve neophodne mjere ne dovede potencijalno u pitanje opstanak određenog broja postojećih radnih mjesta i proširi “sivo tržište”, jer smo svjedoci kompleksnosti trenutnog ambijenta u kojem posluje većina poslodavaca u Crnoj Gori”, kazao je Mugoša. On je kazao da je prihvaćen i predlog Socijaldemokrata da Vlada intenzivira razgovore sa socijalnim partnerima, kako bi se stvorile pretpostavke za daljim povećanjem minimalne zarade u iznosu koji neće biti niži od 300 eura. "Mugoša se zahvalio koleginicama i kolegama iz Odbora za zdravstvo, rad i socijalnog staranja, kao i predlagaču izmjena i dopuna Zakona o radu, što su prihvatili predlog Socijaldemokrata jer isti donosi benefite i za zaposlene i za poslodavce", navodi se u saopštenju.

Bonus video: