Samo jedan advokat kršio odluku o štrajku

Nisu nastavljeni pregovori o spornoj fiskalizaciji

10602 pregleda 30 reakcija 30 komentar(a)
Foto: BORIS PEJOVIC
Foto: BORIS PEJOVIC

Advokatska komora pokrenula je disciplinski postupak protiv jednog svog člana zbog kršenja odluke o štrajku, jer je zastupao klijenta osumnjičenog za teško krivično djelo koji je bio priveden pred istražnog sudiju Višeg suda u Podgorici.

Predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović kazao je da je ovo jedini slučaj u protekla tri dana od početka štrajka da se neki advokat oglušio o odluku o štrajku koju je donijela Skupština komore, a da preostalih preko 900 advokata poštuje odluku.

“Disciplinski tužilac je zatražio izjašnjenje od ovog advokata i postupak je u toku. To što imamo samo jedan slučaj kršenja odluke o štrajku pokazuje jedinstvo i energiju advokata da se izborimo za ono što smatramo da je ispravno”, kazao je Begović.

On je naveo da u protekla tri dana od početka štrajka nisu dobijali pozive iz Ministarstva finansija za nastavak pregovora.

Advokati su počeli štrajk u ponedjeljak jer Ministarstvo finansija nije prihvatilo njihov predlog da budu izuzeti iz fiskalizacije računa za pravnu pomoć. Rok za početak opšte fiskalizacije je 1. jun. Iz Ministarstva finansija i Vlade je saopštavano da ne može biti izuzetaka, da je dio advokata sproveo fiskalizaciju, kao i da je štrajk nezakonit.

Argumenti advokata su da oni pružaju pravnu pomoć a ne usluge, da ne mogu kucati račun kada ih klijent angažuje čime odmah postaju obveznici poreza na dodatu vrijednost jer će možda naplatiti usluge tak kada i ako dobiju spor, kao i na primjere drugih država, kao što je Srbija, gdje su njihove kolege izuzete iz fiskalizacije. Iz Ministarstva pravde i ljudskih prava su ranije saoštili svoj stav da advokati preba da budu izuzeti od fiskalizacije.

Advokatska komora je za danas u 10 sati u KIC-u zakazala konferenciju za novinare.

Više tužilaštvo: U znatnoj mjeri nam je otežan rad

Iz Višeg državnog tužilaštva iz Podgorice saopštili su “Vijestima” da im je od proglašenja opšte obustave pružanja pravne pomoći advokata u znatnoj mjeri otežan rad.

“Posebno kada se ima u vidu da su u nadležnosti ovog tužilaštva krivična djela za koja je zaprijećena kazna zatvora preko 10 godina, a što podrazumijeva i u većini slučajeva opravdane razloge za zadržavanje i predlaganje pritvora od strane tužioca, koje nije moguće bez angažovanja branioca po službenoj dužnosti, koje okolnosti, usljed obustave pružanja pravne pomoći od strane advokata će neminovno dovesti i do odlaganja glavnih pretresa i svih procesnih radnji koje se preduzimaju od strane tužilaštva”, kazala je viša državna tužiteljka i portparolka tog tužilaštva Lepa Medenica.

Bonus video: