eble ističe da je bankarski sektor odigrao važnu ulogu u pomaganju ekonomiji da prebrodi pandemiju

MMF: Neciljane mjere finansijske pomoći bi mogle ugroziti oporavak

"Crna Gora mora da sačuva sposobnost finansijskog sektora da igra ključnu ulogu u osiguravanju finansijskih sredstava za podršku ekonomskom oporavku, i na kraju da podstakne dugoročni rast zemlje"

7496 pregleda 8 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Međunarodni monetarni fond (MMF) zabrinut je da bi neciljane mjere finansijske pomoći koje se primjenjuju na sve zajmoprimce koje su trenutno u razmatranju, poput Zakona o odlaganju plaćanja kreditnih obaveza korisnika kredita (Lex Specialis), mogle nanijeti štetu sposobnosti finansijskog sektora da obezbijedi finansiranje stanovništva i kompanija, i mogle bi potencijalno da ugroze oporavak, saopštila je rezidentna predstavnica MMF-a u Regionalnoj kancelariji za zemlje Zapadnog Balkana Stefani Eble.

Takva neciljana mjera, dodaje, takođe bi bila u korist stanovništva i kompanija koji već imaju mogućnost da servisiraju svoje dugove.

"Crnogorski bankarski sektor odigrao je važnu ulogu u pomaganju ekonomiji da prebrodi pandemiju COVID-19. Od početka pandemije, Centralna banka Crne Gore preduzela je nekoliko mjera za pružanje podrške zajmoprimcima, uključujući ciljane moratorijume za građane koji su ostali bez posla usled pandemije i firme koje posluju u sektorima na koje je pandemija imala negativan uticaj. Trajanje i pokriće zajmoprimaca i ekonomskih aktivnosti koji su mogli da se kvalifikuju za moratorijume takođe su prošireni nekoliko puta, a sada uključuju zaposlene koji nijesu primali plate tri mjeseca. Uz mjere podrške koje je Vlada preduzela kroz razne ekonomske pakete, pomogli su da se ublaži uticaj krize na crnogorsko stanovništvo i kompanije, posebno na najugroženije", navodi se u saopštenju koje je medijima dostavila Centralna banka Crne Gore.

Kako oporavak postaje jači, ističe Eble, odobravanje kredita od strane bankarskog sistema igraće glavnu ulogu u pomaganju ekonomiji da dugoročno nastavi sa rastom. Mjere finansijske pomoći treba da budu dobro ciljane, vremenski ograničene i na kraju postupno ukidane kako bi se osiguralo da se može zadržati protok novih kredita u ekonomiju, napominje ona.

"Crna Gora mora da sačuva sposobnost finansijskog sektora da igra ključnu ulogu u osiguravanju finansijskih sredstava za podršku ekonomskom oporavku, i na kraju da podstakne dugoročni rast zemlje", zaključila je rezidentna predstavnica MMF-a u Regionalnoj kancelariji za zemlje Zapadnog Balkana.

Preporučujemo za Vas